latinica  ћирилица
13/12/2017 |  16:26 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

U Gradišci otvorena transformatorska stanica, vrijedna 4,5 miliona KM (VIDEO)

Oko 7.000 domaćinstava na području Gradiške, od danas će imati kvalitetnije snabdijevanje strujom. U rad je puštena 110 kilovoltna trafo-stanica Gradiška dva, u naselju Vrbaška, vrijedna 4,5 miliona maraka. Sa ove trafo-stanice strujom će biti snabdijevan i novi most u Gradišci.
Transformatorska stanica "Gradiška dva" - Foto: SRNA
Transformatorska stanica "Gradiška dva"Foto: SRNA

Oko 7.000 potrošača potkozarskog dijela, Prosare, Podgradaca i Turjaka, od danas će imati kvalitetniju isporuku električne energije. A do sada je, i najmanji vjetar stvarao probleme.

Svi privredni subjekti i domaćinstva do sada su se snabdijevali sa dvije trafo-stanice u Gradišci i Novoj Topoli. Razvoj privrede, poslovnih zona i sve veći broj ljudi koji naseljavaju ovo područje, primorali su nadležne da izgrade novu trafo-stanicu, kako bi zadovoljila potrebe svih.

"Veliki značaj ove trafostanice je i za budući granični prelaz, carinski terminal i most na Savi, ali i za buduću industrijsku zonu Liman", rekao je načelnik Gradiške Zoran Adžić.

Elektroprenos BiH do sada je u elektro mrežu na području Srpske uložio oko 80 miliona maraka. Obezbijeđena je bolja isporuka električne energije za mještane Šipova i Laktaša, a u narednom periodu sa tim će se moći pohvaliti i građani Bijeljine, Zvornika, Bileće i Trebinja.

"U narednom periodu neke stvari ćemo morati doraditi kada je riječ o promjeni telekomunikacionog i skada sistema, što znači da moramo mijenjati upravljanje koje je zastarjelo", naveo je direktor Elektroprenosa BiH Mato Žarić.

Iz Elektroprenosa najavljuju i jedan od najvažnijih projekata na ovom području Srpske, izgradnju trafo-stanice Banjaluka deset. Taj projekat trebalo bi da košta oko 15 miliona maraka, a njegova realizacije mogla bi početi već naredne godine.