latinica  ћирилица
13/12/2017 |  18:53 | Autor: RTRS

Čović sa ambasadorima Irana, Švajcarske i Austrije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je u Sarajevu u odvojenim susretima razgovarao sa ambasadorom Irana u BiH Mahmudom Hajdarijem, Švajcarske Andreom Rauber Sakser, te Austrije u BiH Martinom Pamerom.
Dragan Čović - Foto: RTRS
Dragan ČovićFoto: RTRS

Čović je sa ambasadorom Irana razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i svijetu, posebno o situaciji na Bliskom istoku.

Hajdari je prenio iranski stav u vezi s poštovanjem i provođenjem obaveza proisteklih iz Sveobuhvatnog nuklearnog sporazuma između Irana i E3+3.

Na kraju susreta sagovornici su izrazili nadu u nastavak uspješne saradnje BiH i Irana.

Čović je Sakserovu informisao o trenutnom napretku BiH na putu evropskih integracija, te istakao kako će preostali uslovi za dobijanje kandidatskog statusa biti uskoro ispunjeni.

Ambasador Švajcarske rekla je da njena zemlja, iako nije članica EU, pruža podršku za brži i efikasniji napredak BiH na putu integracije u strukture EU i NATO, jer će to obezbijediti stabilnost BiH, te tako doprinijeti i stabilnosti regije.

Na sastanku Čovića i ambasadora Austrije razgovarano je o političkoj situaciji u BiH, ali i o napretku na evroatlantskom putu.

Čović je istakao da se ubrzano radi na ispunjenju preostalih uslova kako bi BiH što skorije dobila kandidatski status i dodao da je izmjena Izbornog zakona jedan od prioriteta u narednom razdoblju, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Izvor: Srna