latinica  ћирилица
16/12/2017 |  08:45 ⇒ 09:42 | Autor: RTRS

Odgođena posjeta patrijarha Irineja Eparhiji gornjokarlovačkoj

Posjeta Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja Eparhiji gornjokarlovačkoj u Hrvatskoj, koja je trebalo da počne danas, odgođena je, saopšteno je iz Eparhije gornjokarlovačke.
Patrijarh Irinej (foto: © Tanjug/ Zoran Žestić) -
Patrijarh Irinej (foto: © Tanjug/ Zoran Žestić)

"Obavještavamo sveštenstvo, monaštvo i vjerni narod Eparhije gornjokarlovačke da se odlaže poseta Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja Eparhiji gornjokarlovačkoj, koja je planirana za period od 16. do 19. decembra 2017. godine", navodi se u saopštenju.

Kako je ranije saopšteno iz Srpske pravoslavne crkve, ova eparhija strahovito je postradala tokom Drugog svjetskog rata, u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, kao i tokom građanskog rata devedesetih godina prošlog vijeka.

Eparhija gornjokarlovačka u Hrvatskoj obuhvata oblasti - Baniju, Kordun, Liku i Krbavu, Gorski Kotar, sjevernu Hrvatsku i Istru, a u Sloveniji parohiju Marindol na lijevoj obali Kupe.

Prostor ove eparhije Srbi naseljavaju još od 15. vijeka, a naročito prvih decenija 16. vijeka. Glavna srpska staništa su bila Žumberak i Bela Krajina, te kasnije prostori oko Gomirja i Gorski Kotar.

Od 2004. godine na tronu mnogostradalne Eparhije gornjokarlovačke nalazi se episkop Gerasim Popović.

Izvor: SRNA