latinica  ћирилица
03/01/2018 |  09:49 | Autor: RTRS

Anđelković: Srpska i Srbija odgovorne za sudbinu srpskog naroda

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da će deklaraciju o očuvanju srpskog naroda, kada zvanično bude predstavljena, negativno protumačiti Sarajevo, Priština, Zagreb.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Dodao je da to ne treba da bude prepreka Srbima da sistematski rade u prilog svojih interesa.On je ocijenio da će oni uvijek tumačiti negativno sve što Srbija i Republika Srpska urade, pa i kada bi donijeli deklaraciju o ekologiji, tumačili bi to kao srpski velikodržavni projekat.

"Dakle, sve što uradimo oni tumače zlonamerno, a to ne treba da nam bude prepreka da sistematski radimo u prilog svojih interesa. Naš je zadatak da radimo za sebe, a ne da se obaziremo na tuđe loše misli", rekao je Anđelković za "Sputnjik".

On je pojasnio da je taj dokument dopuna postojećeg sporazuma iz 2006. godine.

"Aneks polazi od toga da su Srpska i Srbija dve srpske države i da su zajednički odgovorne za sudbinu srpskog naroda, kako onog dela koji živi u Srpskoj i Srbiji, tako i generalno srpskog naroda u regionu i dijaspori. Cilj aneksa je da se napori usredsrede na zaštitu srpskog jezika, ćiriličnog pisma, srpskog kulturnog prostora, ali i nacionalnih prava Srba u državama gde su ona ugrožena", rekao je Anđelković.

On je istakao da Srbija i Srpska i bez tog dokumenta imaju mnogo prostora za saradnju i da funkcionalna veza između Banjaluke i Beograd postoji, kao i čvrsto opredjeljenje građana u Srpskoj da je očuvaju, što je sve garant opstanka Srpske.

Izvor: SRNA