latinica  ћирилица
03/01/2018 |  13:48 ⇒ 17:44 | Autor: RTRS

Završetak bolnice u Istočnom Sarajevu prema planu (FOTO)

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić, potpredsjednik NSRS Sonja Karadžić Јovičević i šef kluba SNSD-a u parlamentu BiH Staša Košarac, posjetili su danas gradilište novog objekta bolnice u Istočnom Sarajevu.
Dragan Bogdanić u Istočnom Sarajevu - Foto: SRNA
Dragan Bogdanić u Istočnom SarajevuFoto: SRNA

Bogdanić je napomenuo da su radovi ušli u fazu kada izvođač radova više ne zavisi od vremenskih uslova, te da su stvoreni svi uslovi da objekat bude završen kako i je i planirano.

"Završen je konstruktivni dio i započeti su instalaterski radovi. Očekujem da to bude do kraja oktobra i da preselimo pacijente, čime ćemo sekundarnu zdravstvenu zaštitu podići na viši nivo", rekao je Bogdanić.

Resorni ministar je podsjetio da je u okviru projekta obuhvaćeno sve - od medicinske opreme, sanitetskih vozila, namještaja, posteljine, te izrazio uvjerenje da će biti i dovoljno kvalitetnog ljekarskog kadra, s obzirom na tendenciju u regionu da ljekari odlaze da rade u zapadnu Evropu. Bogdanić je čestitao predstojeći Božić zaposlenima u Bolnici u Istočnom Sarajevu i stanovnicima Sarajevsko-romanijske regije.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Sonja Karadžić Јovičević izjavila je da je do sada mnogo urađeno na objektu nove bolnice, ali i da ostaje još mnogo da se uradi.

"Građani Istočnog Sarajeva konačno će dobiti bolnicu dostojnu čovjeka, bez obzira da li je riječ o pacijentima, zaposlenima ili posjetiocima", rekla je Јovičevićeva i dodala da je projekat na dobrom putu da izlgeda upravo onako kako je i predstavljen.

Ona je izrazila zadovoljstvo dinamikom radova, te izrazila nadu da će uskoro moći da vidi dalji napredak na izgradnji objekta bolnice.

Šef kluba SNSD-a u parlamentu BiH Staša Košarac istakao je da je Vlada Republike Srpske u proteklim godinama intenzivno razvijala primarnu zdravstvenu zaštitu, izgradnjom domova zdravlja na području Sarajevsko-romanijske regije, a da je bolnica kruna onog što je potrebno građanima ove regije kada je u pitanju zdravstvena zaštita.

"Očekujem da će se zajedno sa Vladom Republike Srpske i lokalna zajednica uključiti da bismo obezbijedili što kvalitetniji zdravstveni kadar u Istočnom Sarajevu, jer je jedna od ključnih potreba da se na tom nivou razvija ova zdravstvena ustanova u Istočnom Sarajevu", dodao je Košarac.

Direktor bolnice u Istočnom Sarajevu Goran Todorović izrazio je zadovoljstvo jer su grubi građevinski radovi na objektu nove bolnice završeni.

"Betonirano je 10.500 metara kvadratnih, počele su da se rade pregrade i instalacije. Radovi napreduju planiranom dinamikom i na kraju 2017. godine i početku 2018. godine ulazimo u novu fazu, a to su unutrašnji radovi", rekao je Todorović.

Zgrada će biti površine 10.500 metara kvadratnih, a činiće je dva spojena objekta - stacionarni i tehnički, koji će biti povezani sa izgrađenim polikliničkim objektom. Planirano je da nova Bolnica Istočno Sarajevo kada u potpunosti bude završena, dugoročno opslužuje 120.000 stanovnika Sarajevsko-romanijske regije, pružajući savremene medicinske usluge.

Izvor: SRNA