latinica  ћирилица
03/01/2018 |  21:20 ⇒ 04/01/2018 | 08:13 | Autor: RTRS

Osumnjičen za kriminal, a rukovodi Agencijom za forenziku BiH (VIDEO)

U Kantonalnom sudu u Sarajevu sutra počinje suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi, koju predvodi muslimanski ratni ministar policije Alija Delimustafić.
Sead Hadžić - Foto: RTRS
Sead HadžićFoto: RTRS

Optuženi su da su sedam godina nezakonito knjižili i preprodavali nekretnine uglavnom umrlih Sarajlija. Među 38 optuženih lica i osam pravnih subjekata je i Sead Hadžić, zamjenik direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, koji i dalje obavlja tu dužnost.

On može sve! Sutra će iz direktorske fotelje na optuženičku klupu. Samo na nekoliko časova - dok se o krivici ne izjasni. A onda opet nazad – u direktorske blagodeti. I u pritvoru je bio čak tri mjeseca – od marta do juna prošle godine. I opet se nesmetano vratio u direktorsku kancelariju. Sead Hadžić – dio je organizovanog ešalona koji je godinama imao nadljudske moći – da izvrši reinkarnaciju ubijenih i umrlih sarajlija, ali samo dok ne rasproda njihovu imovinu! Uhapšen je i optužen, zajedno sa drugima, u akciji “Pravda”.

Portparol Kantonalnog tužilaštva Azra Bavčić kaže da im se sudi zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom zloupotreba položaja ili ovlasti, povreda zakona od strane sudije, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počinitelju nakon učinjenog krivičnog djela.

Upravo je zbog pomoći počiniocu krivičnog djela, uhapšen, pritvoren pa optužen zamjenik direktora AFIV-a Hadžić. Koristio je svoje direktorovanje, veze i poznanstva, kako bi od krivičnog gonjenja, zaštitio kriminalnu grupu, posebno sudiju Lejlu Fazlagić Pašić, koja je u virtuelnim sudskim procesima, nekretnine umrlih knjižila na članove grupe ili njihove srodnike.

Agencijsko poznavanje materije prisluškivanja telekomunikacija i njihovo vještačenje, najgrublje je zloupotrijebio. 
"Sead Hadžić je u dogovoru sa policijskim službenikom Federalne uprave policije izdejstvovao da se Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnese prijedlog za obustavu istražnih radnji protiv Lejle Fazlagić Pašić. O tome je 12. jula 2016. godine Pašićevu i obavijestio i između ostalog rekao – sve ono je stornirano, ja sam puno uradio, a i drugi čovjek je”. 
Međutim, Hadžićev trud bio je uzaludan. Kantonalno tužilaštvo istragu je ipak nastavilo. I sklopilo višemilionski mozaik kriminala i otimačine tuđe imovine.

Bavčićeva ističe da su stekli protipravnu imovinsku korist u iznosu većem od deset miliona maraka.

Koliko je na mrtvim sarajlijama "zaradio" Hadžić, trebalo bi da utvrdi sudski proces. Ali tragičnije od toga, što i dalje nesmetano sjedi u fotelji zamjenika direktora – platu prima, raspolaže tajnim podacima ove bezbjednosne agencije i odlučuje o forenzičkim vještačenjima u krivičnim djelima.

U toku dugotrajnog mešetarenja sa imenovanjem direktora Agencije, odlučivao je i o javnim nabavkama. Na desetine ih je sa njegovim potpisom, samo u posljednja dva i po mjeseca. Poslušnicima je dijelio čak i stimulacije, slao ih na bizarne seminare i doobuke... Za razgovor međutim, nije bio raspoložen. 

Hadžić nije bio u prilici da se javi na naš telefonski poziv, a njegova sekretarica je rekla da joj je direktor na sastanku van zgrade. 

I nije se kasnije zamjenik Hadžić ni javio! "Sastančio" je valjda i njegov pretpostavljeni Neđo Kojić, koji je u direktorsku fotelju sjeo prošle sedmice. Zavjet ćutnje i u Ministarstvu bezbjednosti BiH. Dragan Mektić i njegove "revnosne" službe na telefonske pozive nisu odgovarali.

Ostali smo uskraćeni za odgovor da li "veznajući ministar" , uopšte zna da mu je potčinjeni - član organizovane kriminalne grupe – isti onaj Sead Hadžić čiji je sin, da li slučajno, zaposlen u Službi za poslove sa strancima, baš u vrijeme dok je upravo Mektić službom direktorovao. Ako i zna, zbog čega onda nije po uzoru na svog prethodnika u slučaju "Goran Zubac" pokrenuo proces Hadžićeve smjene ili bar zabrane pristupa tajnim podacima!?

A Zubcu se podsjetimo, na teret stavljalo mnogo blaže krivično djelo. Ali, tada je sarajevska čaršija za sankcije gromoglasno navijala! A sada – gromoglasno ćuti!?