latinica  ћирилица
06/01/2018 |  18:07 ⇒ 07/01/2018 | 07:32 | Autor: RTRS

U hramovima širom Srpske služene liturgije (VIDEO)

Na Badnji dan, uz tradicionalni doček i paljenje badnjaka, u hramovima širom Republike Srpske služene su liturgije.
Badnje veče - Foto: RTRS
Badnje večeFoto: RTRS

Večernje bogosluženje u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio je episkop banjalučki Јefrem. Episkop Јefrem poželio je vjernicima srećno Badnje veče i Božić, rekavši da je ovo praznik porodice te da radošću treba da ispunimo svoje srce i domove. Bogosluženju su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Širom hramova Mitropolije dabrobosanske večeras su služene liturgije, a Badnje veče obilježeno je nalaganjem badnjaka. Mitropolit Hrizostom večernje liturgije služio je u sarajevskom Sabornom hramu i Staroj srpskoj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji. U Istočnom Sarajevu najviše vjernika okupilo se u hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, gdje je služena liturgija i organizovano nalaganje badnjaka.

U prazničnoj atmosferi i Semberci tradicionalno proslavljaju Badnji dan. Prije izlaska sunca domaćini su uz kuće naslonili badnjak, zatim ispekli pečenice, a popodne su prisustvovali bogosluženju. U Crkvi Sv. Georgija u Bijeljini večernje bogosluženje služio je vladika Fotije. Nakon službe, litijom kroz grad, vjernici su došli na gradski trg gdje je obavljeno tradicionalno osveštanje i paljenje badnjaka sa željom da Božić donese mir, zdravlje i svako dobro.

Badnji dan svečano je obilježen i u Zvorniku. Uz prisustvo velikog broja vjernika, nakon osveštanja, badnjaci su naloženi u porti novoizgrađenog Hrama Rođenja Presvete Bogorodice. Nalaganju je prethodilo večernje bogosluženje koje je služio protojerej stavrofor Vidoje Lukić. Lukić je poželio vjernicima da najradosniji hrišćanski praznik dočekaju u miru i blagostanju, da ostanu vjerni svojoj zemlji i crkvi i raduju se prazniku Rođenja Hristovog.

Proslava u Prijedoru počela je od ranoga jutra sječom badnjaka, kako to i dolikuje, nakon čega su kolone automobila u slavljeničkom duhu, prodefilovale kroz grad. Uz običaje i tradiciju, badnjaci su kićeni i u svim mjesnim zajednicama a potom i naloženi ispred brojnih hramova na području Prijedora. Centralni badnjak i ove godine dočekan je u na malom gradskom trgu.

Svečano je bilo i u Doboju, ispred Pravoslavne crkve Svetih apostola Petra i Pavla. Tamo je paljenje badnjaka obavljeno na veliku radost vjernika, posebno najmlađih, od kojih su neki prvi put prisustvovali ovom običaju. Paljenju badnjaka prethodilo je večernje bogosluženje.

I u Hercegovini je sve u znaku posljednjih priprema, kako bi najradosniji hrišćanski praznik bio proslavljen u duhu tradicije. Božić je poseban dan za Hercegovce i shodno tome posebno se i pripremaju. Danas su se pekle pecivice, i obavljale posljednje pripreme za najradosniji praznik. Na prazničnoj večernjoj, po običaju, bili su brojni vjernici koji su nakon liturgije u svečanoj litiji otišli do Trga gdje su naloženi badnjaci. U ponoć će u sabornom Hramu Svetog Preobraženja Božićnu liturgiju služiti vladika Grigorije.

U svih 22 pravoslavna hrama na području Mrkonjić Grada služene su liturgije i dočekan badnjak. Centralna proslava Badnjeg dana organizovana je u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice, a bogosluženju, pored brojnih vjernika, prisustaovao je i ministar finansija Zoran Tegeltija. Naložen je i badnjak, koji su kočijama dovezli mještani Kopljevića i Tomića.

Badnji dan svečano je obilježen i u svim srpskim pravoslavnim porodicama u Brčkom. Ispečene su pečenice, poslužuje se posna hrana i obavljaju pripreme za doček najradosnijeg hrišćanskog praznika. Nakon večernje molitive, ispred hramova Srpske pravoslavne crkve u Brčkom, obavljeno je i tradiconalno nalaganje badnjaka.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista-Božić. Badnjak se nalaže uoči praznika i gori do Božića kada se objavljuje radost Hristovog Rođenja. Dogorijevanje badnjaka je simbol rastanka sa starim vjerovanjima i prihvatanje nove svjetlosti koja dolazi sa vjerom u Novorođenog Hrista.

Čestitke Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, mitropolitima, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim pravoslavnim vjernicima uputili su zvaničnici Srpske.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Јulijanski kalendar-Ruska pravoslavna crkva, Јerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.