latinica  ћирилица
06/01/2018 |  19:53 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Božićni prijem u Zagrebu

Srpsko narodno vijeće tradicionalno je u Zagrebu organizovalo Božićni prijem. Predsjednik Vijeća Milorad Pupovac vjeruje da položaj Srba kao manjine može da bude bolji. Za to se, bar deklarativno, zalaže i hrvatska Vlada, čiji program za nacionalne manjine konkretno rješava sva pitanja.
Božićni prijem Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu - Foto: RTRS
Božićni prijem Srpskog narodnog vijeća u ZagrebuFoto: RTRS

Božićni prijem okupio je brojne vjernike, predstavnike državnog vrha, diplomatskog kora i javnog života. Lomljenje česnice na Badnji dan u iščekivanju Božića radost je za sve Srbe. Među njima je i Dubravka Vidović, koja u Zagrebu živi već 30 godina. Ovakve prilike pozivaju na mir i zajedništvo. Ipak, smatra da položaj Srba u Hrvatskoj nije dobar.

- Nema posla za Srbe. Pogledajte samo koliko ih radi u državnim institucijama. Zakon je mrtvo slovo na papiru. Imam završen fakultet i posjedujem brojne vještine, ali to ovdje očigledno nije poželjno - kaže Vidovićeva.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije pozvao je na praštanje i zajedništvo uoči svjetlosti praznika Rođenja Hrista, poručivši vjernicima da ne gube nadu, uprkos brojnim problemima. S jedne strane je, kaže, zakonski okvir, a s druge realnost koja odudara od toga.

- Često se javljaju glasovi pojedinaca koje pravoslavlje vidi kao strani element na ovom prostoru. Srbi imaju kočnicu da se javno deklarišu i iskažu svoj identitet. Što budemo bili bliži duhovnim korijenima, biće sve više snage da se odupremo iskušenjima - rekao je mitropolit Porfirije.

Poruke mira poslao je i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, poručivši svima koji su opterećeni minulim sukobima da je vrijeme za jačanje zajedništva i razumijevanja. Vjeruje da društvo može biti bolje i da sa Vladom Hrvatske može riješiti problem manjine, koji već deceniju nemaju struje ni vode.

- Dogovoreno je da problem vode i struje bude riješen ove godine - rekao je Pupovac.

To obećava i hrvatski premijer Andrej Plenković. Želja je, kaže, da manjine budu uz Vladu, kako bi zajedno rješavali goruće pitanje. Hrvatsko društvo je, poručuje, društvo u kojem se sve nacionalne manjine dobro osjećaju.

- Mislim da ustavno-pravni okvir u Hrvatskoj garantuje velika prava svim manjinama u političkom, operativnom i finansijskom smislu. Mislim da smo angažovani i da se dosadašnja saradnja pokazala jako dobrom, te da će se tako i nastaviti. Drago mi je da sam na ovom mjestu danas - rekao je Plenković.

Tu, međutim, danas nije bila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, niti iko iz njenog kabineta, koja se nija odazvala pozivu. Ovogodišnji prijem održan je i u svjetlu obilježavanja 200 godina od rođenja pjesnika Petra Preradovića. Uručene su i godišnje nagrade Srpskog narodnog vijeća.