latinica  ћирилица
06/01/2018 |  21:20 ⇒ 07/01/2018 | 11:08 | Autor: RTRS

Srpska i Srbija osnivaju fond za pomoć Srbima

Republika Srpska i Srbija na korak su do formiranja prvog zajedničkog fonda u koji će biti prikupljan novac iz više izvora i zatim usmjeren za pomoć Srbima u okruženju i dijaspori, piše Glas Srpske.
Novi Sad - sastanak Vučića, Dodika i predstavnika Srba iz regiona - Foto: RTRS
Novi Sad - sastanak Vučića, Dodika i predstavnika Srba iz regionaFoto: RTRS

Uspostavljanje fonda predviđeno je deklaracijom o opstanku srpskog naroda koju pripremaju stručni timovi iz Srpske i Srbije. Konačan tekst dokumenta trebalo bi da sredinom narednog mjeseca bude dostavljen na usvajanje u Narodnu skupštinu Republike Srpske i Narodnu skupštinu Srbije.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik rekao je za Glas Srpske da je jedna od najvažnijih stvari koju predviđa deklaracija formiranje zajedničkog fonda koji će imati svoje upravljačke organe i u kojem će procedure morati da budu strogo poštovane.

- Novac će biti prikupljan iz različitih izvora. To će biti budžeti, donacije i drugi izvori, a biće usmjeren za pomoć Srbima van Srbije, odnosno u okruženju i dijaspori. Fond će dati mogućnost da kroz programe tamo gdje postoji srpska zajednica, na primjer u Albaniji, finansiramo srpsku školu ili profesore srpskog jezika koji će tamo otići da rade. To nismo imali do sada, a to je možda najkvalitetniji projekat - rekao je Dodik.

Sjedište fonda bi, prema postojećim idejama, trebalo da bude u Sremskim Karlovcima.

- To je mjesto koje se simbolički identifikuje kao prestonica srpske kulture i pismenosti. Mislim da će fond imati poseban značaj za sve Srbe izvan Srbije - zaključio je Dodik.

Deklaracija o zaštiti i opstanku srpskog naroda će, kako je rekao predsjednik Republike Srpske, popularno imati taj naziv, ali će formalno biti aneks Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Srpske i Srbije.

- Posao je pri kraju. Riječ je o sveobuhvatnom aktu o čijem tekstu postoji velika saglasnost stručnjaka iz različitih oblasti. Neki već i kritikuju donošenje tog akta, a nisu ni pročitali šta u njemu piše i šta su njegove namjere - rekao je Dodik i kao važnu činjenicu podvukao da će parlamenti Srpske i Srbije usvojiti identičan akt.

Potpredsjednik Skupštine dijaspore i Srba u regionu Zvonimir Јovanović pozdravio je ideju o formiranju fonda i zajednički rad Srbije i Srpske na deklaraciji za koju smatra da će dati veliki doprinos srpskom zajedništvu.

- To je prava ideja i dragi mu je da se konačno nešto radi za interes srpskog naroda. Do sada nismo imali neki strateški cilj - rekao je Јovanović koji je i predsjednik krovne organizacije Srba u Švajcarskoj.

Deklaracija će se, prema ranijim najavama, fokusirati na prava na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, izučavanje i njegovanje srpske kulture i istorije, srpske slobodarske tradicije i očuvanje nacionalne geografije. Odnosiće se i na pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasljeđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku. Zvaničnici Republike Srpske i Srbije su u nekoliko navrata istakli da će deklaracija doprinijeti očuvanju srpskog nacionalnog interesa u regionu.

Izvor: Glas Srpske