latinica  ћирилица
09/01/2018 |  11:33 ⇒ 14:35 | Autor: RTRS

Nakon dvije godine razgovarali Pjongjang i Seul

Sjeverna i Јužna Koreja postigle dogovor o pregovorima u cilju smirivanja tenzija, saopštile su obje strane poslije prvog susreta zvaničnika nakon dvije godine.

Dvije zemlje su se "složile da stišaju sadašnje vojne tenzije i da o tome održe vojne pregovore", navodi se u sapoštenju.

Nakon sastanka je saopšteno i da će sportisti i sjevernokorejski zvaničnici otputovati na Zimske olimpijske igre u Јužnoj Koreji u februaru.

Sjeverna Koreja će poslati u Јužnu Kreju delegaciju koju će činiti članovi Nacionalnog olimpijskog komiteta, sportisti, navijači, novinari. Јužna Koreja će, kako se navodi, sjevernokorejskom timu obezbijediti opremu.

Pjongjang je prijedlog o slanju delegacije iznio jutros na pregovorima dvije Koreje, prvim poslije dvije godine.

Prije toga saopšteno je da su se dvije Koreje saglasileda obnove hitnu vojnu liniju, saopštila je južnokorejska vlada. Vojna linija koja je obnovljena najprije će služiti za sprečavanje incidenata u Žutom moru, javila je agencija Јonhap.

Vojni zvaničnici Јužne Koreje već su provjerili vezu sa Sjevernom Korejom na zapadnoj obali.

"U ovom trenutku vlasti Јuga i Sejvera mogu da kontaktiraju u zapadnom sektoru. Naša zemlja je s tim u vezi odlučila da od srijede u 8 časova (ponoć́ po srednjeevropskom vremenu) normalizuje ovu liniju“, saopštio je južnokorejski zvaničnik.

Prema njegovim riječima, ostalo je da se riješe još neka "tehnička pitanja".

Delegacije su se sastale u demilitarizovanoj zoni - u selu Panmundžon.

Do otopljavanja odnosa došlo je pošto je lider Sjeverne Koreje Kim DŽong Un najavio 1. januara, u novogodišnjem obraćanju, mogućnost učešća sjevernokorejskih sportista na ZOI u Јužnoj Koreji, uprkos tenzijama između dvije zemlje zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga.

Јužna Koreja će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta.

Izvor: Agencije