latinica  ћирилица
09/01/2018 |  14:38 ⇒ 10/01/2018 | 12:10 | Autor: RTRS

Dodik na svečanoj akademiji: Borba za Republiku Srpsku još nije završena (FOTO, VIDEO)

U Sportskoj dvorani Borik održana je svečana akademija povodom Dana Republike.
Milorad Dodik, Svečana akademija - Foto: SRNA
Milorad Dodik, Svečana akademijaFoto: SRNA

Akademiji su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Srpske Željka Cvijanović, predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović kao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Delegaciju Srbije predstavljali su potpredsjednik Vlade Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin sa delegacijom Ministarstva odbrane, te generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, te arhijereji Srpske pravoslavne crkve.

Među visokim zvanicama bili su i princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina, bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, režiser Emir Kusturica, generali Vojske Republike Srpske.

Među zvanicama su bili i ministri u Vladi Srpske, narodni poslanici, predstavnici političkih partija, predstavnici Srpske u institucijama BiH, načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica, Boračke organizacije i organizacija proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, predstavnici diplomatskog kora, te mnogobrojni predstavnici političkog, javnog i kulturnog života.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik, obraćajući se prisutnima, podsjetio je da je Republika Srpska osnovana na današnji dan prije 26 godina, ali da ona postoji mnogo duže.

- Republika Srpska je nastala iz želje našeg naroda da živi u slobodi i miru- naglasio je Dodik, rekavši da su se Srbi uvijek odupirali tuđinskoj vlasti.

Predsjednik Srpske je napomenuo da borba za Republiku Srpsku još nije završena, jer ne jenjavaju ataci na njena prava utvrđena međunarodnim Dejtonskim sporazumom, na njene institucije i praznike.

"Zato neće prestati ni naše htijenje da jačamo Republiku, da je činimo boljom, naprednijom, pravednijom, slobodnijom i samostalnijom - onako kako je zapisano u Dejtonskom sporazumu", poručio je danas Dodik, obraćajući se na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske koja se održava u Banjaluci.

On je naglasio da je neprihvatljivo da bošnjački političari u Sarajevu, uz pomoć i podršku stranaca, preglasavaju Srbe i Hrvate i od BiH prave iluzornu i nemoguću državu.

Dodik je poručio da BiH ne može biti samo po mjeri i želji jednih, jer je to štetno za sve, te da se time razara mir, stabilnost i šansa za opstanak BiH.

Predsjednik Dodik je istakao da su Srpska "Nevesinjaska puška, Mlada Bosna, Petar Kočić, Ivo Andrić, Aleksa Šantić, Nikola Tesla, Emir Kusturica i svi oni iz našeg roda koji su uvijek željeli slobodu za srpski narod.

- Republika Srpska je Bitka na Neretvi, Sutjesci, Kozari, proboj Koridora i sve bitke koje je srpski narod, za razliku od nekih drugih, vodio kao ne bi bio prezren - rekao je Dodik, naglasivši da "u budućnost idemo svojim korakom".

On je podsjetio da je NSRS 1992. godine donijela Ustav kao najviši akt državnosti i time pokazala svoju zrelost.

Svečana akademija

- Sve smo to uradili prije rata i odlučno to branili i odbranili. BiH je zajednica dva državotvorna entiteta. BiH je samo nazvana tako, ali to je zemlja sa minimalnim nadležnostima, jer sav suverenite pripada entitetima koji odlučuju o svemu - istakao je predsjednik Srpske, dodavši da je visoki predstavnik godinama osporava Republiku Srpsku, stavljajući se na stranu Bošnjaka koji su željeli centralizaciju BiH.

Dodik je podsjetio i na to da se glas Srpske čuje i uvažava u Savjetu bezbjednosti o stanju u BiH i istakao zahvalnost Ruskoj Federaciji koja je zaštitila interes Srpske i srpskog naroda u Ujedinjenim nacijama kada se Srbima pokušao nametnuti pečat genocidnosti.

Naglasio je da je za srpski narod neprihvatljivo da Bošnjaci u Sarajevu, uz pomoć stranaca žele preglasavanjem da ostvare samo svoje interese, čime narušavaju mir u BiH. Podsjetio je da Republika Srpska nije dobijena na mirovnim konfencijama, već krvlju 30.000 njenih građana koji su je stvarali i zbog toga, kako je naglasio, ne može biti ukinuta nekim deklaracijama i odlukama Visokih predstavnika i međunarodnih moćnika.

- Zbog toga je i referendum ustavno i zakonsko pravo koje niko ne može oduzeti i prema Povelji Ujedinjenih nacija - istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da će u narednom periodu biti donesen novi ustav Srpske, te da Republika uvijek ide naprije.

- Život u protekle dvije decenije nije bio lak, uništeno je mnogo. Ali uzdižemo se, gradimo mirno društvo. U Srpskoj nije sve idealno, ali u planu imamo i dalje razvijanje Srpske, ulaganja. Idemo naprijed - rekao je on i dodao da od planova i ciljeva Srpska i njena vlast neće odustati.

Predsjednik Dodik je naglasio da je Srpska uspjela očuvati finansijsku i stabilnu bezbjednosnu situaciju.

- Izgrađene su einstitucije, provode se projekti. Završavamo autoputeve, nove gradimo. Ne planiramo se zaustaviti - rekao je Dodik.

Predsjednik je poručio da će narod Srpske i Srbije živjeti zajedno.

Potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović, rekao je obraćajući se prisutnima da se srpski narod raduje uspjehu Srbije, kao što se Srbija uvijek raduje svakom koraku kojim se jača Republika Srpska.

- Nema jake i snažne Srbije bez snažne Republike Srpske. Mi poštujemo teritorijalni integritet svake zemlje, ali volimo svoj narod i to niko ne može da nam oduzme - rekao je Stefanović.

On je naglasio da će Srbija i Srpska nastaviti da gaje dobre veze i da će učiniti sve da srpski narod živi bolje.

- Naše vlade rade u interesu naroda - rekao je Stefanović.

Nebojša Stefanović, Akademija

Poznati srpski glumac Lazar Ristovski, rekao je u svečanoj besjedi da Republika Srpska danas slavi 26. godinu svog postojanja, a srpski narod značajan jubilej postojanja nemanjićke državnosti koja je nastala i trajala u vrijeme kada neke zapadne demokratije nisu ni postojale.

Ristovski je naglasio da Drina ne razdvaja Srbe i da su Srbija i Srpska jedno.

- Srbija je Srpskoj majka. Isto tako, kao što stariji brat brani mlađeg, tako i Srbija brani Srpsku. Srbi u BiH su ugroženi, a Srbija je sigurna kuća za njih - rekao je Ristovski.

Ristovski je naglasio da Srpsku i Srbiju ne može povezati ni jedan most više nego nego što je veže krv predaka. Naglasio je da BiH, koja je nastala nakon pucnjeva Gavrila Principa i današnja Bosna i Hercegovina nisu iste jer je onu Bosnu i Hercegovinu jedino želio srpski narod koji je žudio za suživotom, a drugi to nisu željeli.

Lazar Ristovski, svečana akademija

On je naglasio da nema slobode za srpski narod dok se Srbija i Srpska ne spoje.

- Mislimo o sebi, jer su nam to zavjetovali preci. Srpska i Srbija danas ne treba da se pravdaju nikome jer treba da živimo zajedno. Davne 1918. živjeli smo u istoj državi. Zbog toga moramo se postovati sami jer nas drugi ne poštuju, vratimo samopštovanje jer bez toga nema nacionalne svijesti. Ovog puta mislimo o srpskom narodu. Budimo ovog puta sebični, ma šta ko mislio. Dosta smo imali razumijevanja. Sada mislimo samo na nas. Naše kuće, Srbije i Srpske trebaju da budu jedna kuća - rekao je Ristovski.

Ristovski je u besjedi rekao da je Srpska zaljubljena u Srbiju, a da Srbija voli Srpsku.

- Želim da naša dva predsjednika Dodik i Vučić naprave most na Drini kako bi naše zemlje bile u istoj državi - rekao je on.