latinica  ћирилица
09/01/2018 |  15:25 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

Priča o Radinki - rođena kada i Republika Srpska (VIDEO)

Rođena je 9. januara 1992. godine. Na dan krsne slave svojih roditelja – Svetog Stefana.
Rođena 9.januara - Foto: RTRS
Rođena 9.januaraFoto: RTRS

Na dan kada je rođena i njena Republika Srpska – domovina u kojoj je odrasla, završila fakultet i u kojoj gradi planove za budućnost – da se zaposli, oformi svoju porodicu i izvede na put poštene i čestite ljude.

Onakve kakvi su njeni roditelji, kakvi su joj bili bake i djedovi uz koje je rasla. Radinki Prodanović iz sela Brodac kod Bijeljine današnji dan je trostruko slavlje.

Skromna i tiha, ali vrijedna, odgovorna i neko koga zavolite od prvog susreta, kažu koleginice za Radinku Prodanović iz sela Brodac, 26 – godišnju pripravnicu u matičnoj službi grada Bijeljina. Baš ovdje je, 9.1.1992. godine, upisana u matičnu knjigu rođenih . Rođena kada i njena domovina – Republika Srpska - na Svetog Stefana , krsnu slavu njene porodice.

Posjetili smo Prodanoviće u vrijeme priprema za Božić i slavu. Majka Snežana se sa suzama prisjetila Radinkinog rođenja - porođaj je bio vrlo težak, kaže, ali hvala Bogu, svi ti teški trenuci strepnje i straha za Radinkin život i zdravlje, sada su samo u sjećanju.

- Sve u svemu dobro je prošlo kakav je ishod mogao da bude. Onda nove životne poteškoće, počeo je rat, muž odlazi na ratište, ja sam bila sama sa svekrvom, ali ona od te sikiracije za sinovima koji su na ratištu, dobija šećer, dijabetes. Borim se sa malim djetetom i svekrvom koja je dijabetičar, prisjeća se Snježana.

Radinka je diplomirala na fakultetu za finansije i bankarstvo, nada se stalnom zaposlenju, ali ne propušta ni porodične obaveze. Voli svoj Brodac i svoju Semberiju i ovdje planira svoju budućnost.

-  Volim svoju zemlju i nadam se i da ću da ostanem ovdje, da osnujem svoju porodicu . Nadam se i da ću uspjeti da ovdje nadjem posao, iskreno bih voljela, kaže Radinka.

Tako malo je potrebno za Radinkinu sreću – čestitajući joj rođendan, poželimo da joj se želje i ostvare – da bude svoja na svome i sa onima koje voli .