latinica  ћирилица
09/01/2018 |  16:22 | Autor: RTRS

UNHCR pozvao Izrael da odustane od preseljenja izbjeglica na silu

Izrael bi trebalo da odustane od plana da na silu pošalje desetine hiljada izbjeglica nazad u Afriku, saopšteno je iz Visokog komesarijata Organizacije UN za izbjeglice /UNHCR/.U saopštenju se navodi da bi određeni broj izbjeglica mogao da bude preseljen u evropske i druge zemlje.
UNHCR -
UNHCR

Izrael je 3. januara saopštio da će platiti ilegalnim afričkim migrantima da napuste zemlju, uz prijetnju kaznom zatvora ukoliko budu uhvaćeni u zemlji nakon kraja marta mjeseca.

Velika većina migranata u Izrael je stigla iz Eritreje i Sudana, bježeći kako od rata i progona tako i od ekonomske situacije u tim zemljama.

Izrael većinu afričkih migranata smatra ekonomskim migrantima.

Prema planu izraelske Vlade, migrantima bi bilo ponuđeno 3.500 dolara, kao i avionska karta za povratak u svoju državu ili u zemlje "trećeg svijeta" Ruandu i Ugandu.

"Јoš jednom pozivamo Izrael da odustane od politike slanja Eritrejaca i Sudanaca u podsaharsku Afriku", izjavio je visoki komesar UN za izbjeglice Vilijam Spindler novinarima u Ženevi.

Spindler je dodao da u Izraelu živi oko 27.000 Eritrejaca i 7.700 Sudanaca, ali da je od 2009. godine samo njih 11 dobilo status izbjeglice.

"Voljeli bismo da vidimo da Izrael pronađe zakonitu alternativu za ove ljude, kroz njihovo preseljenje u druge zemlje i voljni smo da pomognemo", zaključio je Spindler.

Izvor: SRNA