latinica  ћирилица
10/01/2018 |  15:43 ⇒ 19:33 | Autor: RTRS

Srpska obilježila Dan Republike - pokazano suštinsko jedinstvo (VIDEO)

Republike Srpska ponosno i dostojanstveno obilježila je svoj Dan, ocjena je svih učesnika i gostiju jučerašnjih manifestacija. Time je srpski narod još jednom pokazao suštinsko jedinstvo, koje je, uprkos političkim opredjeljenjima, sačuvalo Republiku Srpsku svih 26 godina.
Svečani defile - Foto: RTRS
Svečani defileFoto: RTRS

Proslava Dana Republike pokazala je da Srpska ima prijatelje kao što su Srbija, Rusija ili nove austrijske vlasti, sa kojima će i u budućnosti razvijati dobre odnose, poručio je predsjednik Milorad Dodik. Bilo je, međutim, i onih koji su osporavali proslavu, pokušavajući da se miješaju u unutrašnja pitanja. 

"Veoma smo dobro popisali sve one koji su ovdje bili juče i koji su nam čestitali Dan Republike. Nemamo namjeru da učestvujemo na bilo kojoj ceremoniji država, čiji ambasadori u BiH nisu bili ovdje. To je nepristojno i nije diplomatski", istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Obilježavanje praznika proteklo je dostojanstveno, a sa svečanosti su poslate poruke mira i želje za saradnjom, ocijenio je i predsjednik Parlamenta Srpske. 

"Republika Srpska je nešto što je najdraže za srpski narod, a 9.januar se obeležava kao Dan Republike, čijim nastankom je srpskom narodu obezbeđen opstanak na ovim prostorima", istakao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Oko 700 policijaca bilo je angažovano na obezbjeđenju proslave, a oko 500 pripadnika MUP-a učestvovalo je u svečanom defileu - posao su obavili besprijekorno, navodeno je u čestitki Sindikata radnika unutrašnjih poslova. Predstavljene su i nove, svečane uniforme počasnog voda, a to je samo uvod u novo opremanje policije u ovoj godini, rekao je resorni ministar Dragan Lukač. 

"Sljedeće godine biće nas još više, a biće prikazani, što se tiče MUP-a, i novi sadržaji", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Oni koji su stvarali Republiku Srpsku smatraju da je ona danas jača nego ikada, i politički i ekonomski.

"Mislim da su građani sve jedinstveniji, najvažnije je da građani Republike Srpske prate svoje rukovodstvo i ti lijepi odnosi Srpske i Srbije su garancije zajedničkog uspjeha i opstanka, ali i vjerovanja u bolju budućnost", istakao je general Vojske Srbije u penziji Vidosav Kovačević.

Većina analitičara saglasna je da brojna osporavanja, koja redovno stižu iz Federacije, potpomognuta i odlukama Ustavnog suda BiH, samo jačaju volju srpskog naroda da prosavlja Dan Republike i da je čuva.

"Srbi se ne miješaju u to šta se slavi u Federaciji, Srbi se u uopšte ne miješaju ni u kakva bošnjačka unutrašnja pitanja u Federaciji", navela je analitičar Јelena Vukoičić.

Veliki doprinos obilježavanju Dana Republike dala je i naša televizija, direktno prenoseći sve manifestacije, uz angažovanje svih raspoloživih tehničkih kapaciteta i kompletne redakcije informativnog programa. Kolika je zainteresovanost bila govori i podatak da je naša internet stranica rtrs.tv, zajedno sa zvaničnim jutjub kanalom, zabilježila više od 107 hiljada ulaza. Tome treba dodati i više od 89 hiljada posjetilaca naše fejsbuk stranice, koji su gledali video prenos. U ove brojke nisu uračunati korisnici mobilnih aplikacija. Da su u proslavi Dana Republike učestvovali i brojni građani, svjedoče i fotografije koje su na adresu elektronske pošte naše redakcije stizale cijeli dan iz svih krajeva Srpske, ali i svijeta.