latinica  ћирилица
10/01/2018 |  15:54 | Autor: RTRS

Migranti moraju da posjete nacističke logore u Njemačkoj

Novi migranti u Njemačkoj moraju da posjete nekadašnje nacističke koncentracione logore kako bi pomogli u suočavanju sa jačanjem antisemitizma, saopšteno je iz Centralnog jevrejskog savjeta u Njemačkog.
Izbjeglice u Njemačkoj - Foto: AFP
Izbjeglice u NjemačkojFoto: AFP

Antisemitizam je i dalje, nakon više od 70 godina od holokausta iz perioda nacista, tokom kog je ubijeno šest miliona Јevreja, osjetljivo pitanje u Njemačkoj, koja je danas jedan od najbližih saveznika Izraela.

Vlada Njemačke je osudila "sramnu scenu" spaljivanja izraelske zastave tokom demonstracija protiv odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Јerusalim kao glavni grad Izraela.

Predsjednik Centralnog jevrejskog savjeta Јozef Šuster je izrazio podršku prijedlogu državnog senatora u Berlinu Savsana Čeblija o obaveznoj posjeti novih migranata nekadašnjim nacističkim koncentracionim logorima.

"Ljudi koji su morali da prebjegnu u Njemačku ili su protjerani mogu da razviju empatiju na takvim mjestima", rekao je Šuster.

Njemačka je primila više od milion migranata koji su pobjegli od rata i siromaštva sa Bliskog istoka i iz Afrike.

U ovoj zemlji danas živi oko 200.000 Јevreja, a Njemačka je u posljednjih nekoliko decenija izgradila ugled zemlje koja je bezbjedna za život Јevreja.

Izvor: Srna