latinica  ћирилица
10/01/2018 |  18:18 ⇒ 11/01/2018 | 10:00 | Autor: RTRS

Srpska obilježila Dan Republike - pokazano suštinsko jedinstvo (VIDEO)

A da je Republika Srpska ponosno i dostojanstveno obilježila svoj Dan, ocjena je svih učesnika i gostiju jučerašnjih manifestacija. Time je srpski narod još jednom pokazao suštinsko jedinstvo, koje je, uprkos političkim opredjeljenjima, sačuvalo Republiku Srpsku svih 26 godina.
Banja Luka: Defile - Foto: RTRS
Banja Luka: DefileFoto: RTRS

Proslava Dana Republike pokazala je da Srpska ima prijatelje kao što su Srbija, Rusija ili nove austrijske vlasti, sa kojima će i u budućnosti razvijati dobre odnose, poručio je predsjednik Milorad Dodik. Bilo je, međutim, i onih koji su osporavali proslavu, pokušavajući da se miješaju u unutrašnja pitanja.

"Veoma smo dobro popisali sve one koji su ovdje bili juče i koji su nam čestitali Dan Republike. Nemamo namjeru da učestvujemo na bilo kojoj ceremoniji država, čiji ambasadori u BiH nisu bili ovdje. To je nepristojno i nije diplomatski", istakao je Dodik.

Obilježavanje praznika proteklo je dostojanstveno, a sa svečanosti su poslate poruke mira i želje za saradnjom, ocijenio je i predsjednik Parlamenta Srpske.

"9.januar se obeležava kao Dan Republike, čijim nastankom je srpskom narodu obezbeđen opstanak na ovim prostorima", rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Oko 700 policijaca bilo je angažovano na obezbjeđenju proslave, a još oko 500 učestvovalo u svečanom defileu. Sve ih je pohvalio i ministar Lukač, poručivši da su posao obavili besprijekorno. Na defileu su predstavljene i nove, svečane uniforme počasnog voda, a uskoro bi bolju opremu trebalo da dobiju i ostali pripadnici MUP-a.

"Sljedeće godine biće nas još više, a biće prikazani, što se tiče MUP-a, i novi sadržaji", naveo je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Oni koji su stvarali Srpsku smatraju da je ona danas jača nego ikada, i politički i ekonomski.

"Mislim da su građani sve jedinstveniji, najvažnije je da građani Republike Srpske prate svoje rukovodstvo i ti lijepi odnosi Srpske i Srbije su garancije zajedničkog uspeha i opstanka, ali i vjerovanja u bolju budućnost", izjavio je general Vojske Srbije u penziji Vidosav Kovačević.

Većina analitičara saglasna je da brojna osporavanja, koja redovno stižu iz Federacije, potpomognuta i odlukama Ustavnog suda BiH, samo jačaju volju srpskog naroda da prosavlja Dan Republike i da je čuva.

"Srbi se ne miješaju u to šta se slavi u Federaciji, Srbi se u uopšte ne miješaju ni u kakva bošnjačka unutrašnja pitanja u Federaciji", dodala je politikolog Јelena Vukoičić.

"Osnovna stvar: u sebe, razvijati svoje kapacitete, institucije, raditi na sebi, graditi i jačati institucije. To će garantovati politički opstanak Republike Srpske i političku slobodu i svaku moguću drugu slobodu njenih građana", poručio je politikolog Vojislav Savić.

Istoričari smatraju da je, zaustavljanjem procesa prenosa nadležnosti 2006. godine, Srpska definitivno opstala i počela da jača.

"Јa, kao građanin ove zemlje sam svakako zadovoljan činjenicom da je Republika Srpska zadržala popriličan nivo autonomije u BiH i da je to zaista jedan dobar pokazatelj i garant da će Republika Srpska još dugo živi i da se razvija", istakao je istoričar Goran Latinović.

Veliki doprinos obilježavanju Dana Republike dala je i naša televizija, direktno prenoseći sve manifestacije, angažujući sve raspoložive tehničke kapacitete i kompletnu redakciju informativnog programa. O interesovanju govori i podatak da je naša internet stranica rtrs.tv, zajedno sa zvaničnim jutjub kanalom, zabilježila više od 107 hiljada ulaza. Tome treba dodati i više od 89 hiljada posjetilaca naše fejsbuk stranice, koji su gledali video prenos. U ove brojke nisu uračunati korisnici mobilnih aplikacija. Da su u proslavi Dana Republike učestvovali i brojni građani, svjedoče i fotografije koje su na adresu elektronske pošte naše redakcije stizale cijeli dan iz svih krajeva Srpske, ali i svijeta.