latinica  ћирилица
18/01/2018 |  11:34 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Sindikat: Riješiti pitanje obračuna naknada za prevoz (VIDEO)

Predstavnici četiri sindikata budžetskih korisnika u Republici Srpskoj pozvali su predstavnike Vlade Srpske da se najkasnije do 26. januara odazovu pozivu na sastanak na kojem bi razgovarali o svim spornim pitanjima, posebno naknadama za prevoz radnika.
Sindikati budžetskih korisnika - Foto: RTRS
Sindikati budžetskih korisnikaFoto: RTRS

Napominjući da će u suprotnom primijeniti sve oblike sindikalne borbe, predsjednik Sindikata uprave Božo Marić podsjetio je da je Ustavni sud Srpske donio odluku o nezakonitosti uputstva-pravilnika o načinu obračuna naknade za prevoz radnika zaposlenih u prosvjeti, kulturi, upravi, unutrašnjim poslovima i pravosuđu.

"Odgovornost je na kompletnoj Vladi, a ne na jednom ministru. Ne može nijedan ministar izdati uputstvo ukoliko nije dobio saglasnost na sjednici Vlade", rekao je Marić na konferenciji za novinare.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Siniša Petrović naveo je da je po spornom uputstvu isplaćivano 50 odsto naknade radnicima koji nemaju mogućnost da koriste javni gradski saobraćaj.

"Da bi mogli doći na posao, radnici su prevoz plaćali iz svog džepa. U više navrata smo upozoravali Vladu da je to problem i da nije u skladu sa zakonom. Radnike treba obeštetiti", rekao je Petrović.



Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Anica Јondić navela je da se već 15 mjeseci radnicima pravi šteta, te napomenula da je ovaj sindikat zahtijevao da se u budžet resornog Ministarstva za ovu godinu uvrsti dodatnih 700.000 KM da bi bila obezbijeđena sredstva za troškove prevoza.

"Oko 3.200 pripadnika Ministarstva ima pravo na naknadu troškova prevoza. Od toga je barem polovina ostvarivala 50 odsto naknade i shodno toj računici sindikat je tražio dodatna sredstva", rekla je Јondićeva.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić kaže da je u osnovnom obrazovanju oko šest hiljada radnika koji imaju pravo na naknadu, te da se procjenjuje da je oko dva miliona KM nedostajućih sredstava.

On je naveo da je ovaj sindikat u prethodnom periodu počeo razgovore sa resornim ministrom i da se traži rješenje.

Izvor: RTRS/SRNA