latinica  ћирилица
18/01/2018 |  13:43 | Autor: RTRS

Hadžiabdić: Usvajanje budžeta olakšaće organizaciju izbora

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Irena Hadžiabdić izrazila je zadovoljstvo što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine usvojio budžet BiH za 2018. godinu u koji je uključeno i 8,5 miliona KM planiranih za provođenje ovogodišnjih opštih izbora.
Irena Hadžiabdić (Foto: M. Živojević) -
Irena Hadžiabdić (Foto: M. Živojević)

"Pravovremeno uvajanje budžeta omogućiće CIK-u provođenje izbora na način kako smo tražili, inače bi bili prinuđeni da prva tri mjeseca radimo sa četvrtinom sredstava", rekla je Hadžiabdićeva Srni.

Prema njenim riječima, CIK je na današnjoj sjednici usvojio privremeni plan javnih nabavki.

"U izbornoj godini važno je što ranije početi provoditi javne nabavke koje su veoma kompleksne, ima ih dosta, nekad se radi o međunarodnim tenderima, naročito kad je u pitanju nabavka glasačkih listića", istakla je Hadžiabdićeva.

Ona je podsjetila da provođenje tenderskih procedura CIK-a zahtijeva vrijeme i dugu pripremu.

"Svi nezadovoljni učesnici imaju mogućnost da se žale, a postupak pred Kancelarijom za žalbe takođe zahtijeva vrijeme, zbog čega se dolazi u cajtnot sa nabavkama", dodala je Hadžiabdićeva navodeći da CIK planira da sa procesom javnih nabavki počne već u ovom mjesecu.

Predsjednik CIK-a ističe da je usvajanje budžeta izuzetno važno jer to znači manje problema i pravovremeno provođenje priprema za izbore.

Ona se nada da će 8,5 miliona KM biti dovoljno za organizovanje i provođenje izbora.

"Pratimo stanje i na nivou opštinskih izbornih komisija, da li su pripremile finansijske planove, da li su ih predale", dodala je Hadžiabdićeva.

Prema njenim riječima, u početku se činilo da će šest opštinskih izbornih komisija imati probleme sa realizacijom svojih finansijskih planova na nivou opštine, ali trenutno je samo djelimično problem sa opštinom Gračanica, jer je Opštinska izborna komisija dobila oko 6.000 KM manje za rad nego što je očekivano.

"Nadam se da ćemo to razriješiti jer postoje načini predviđeni u zakonu da se prevaziđu problemi sa nedostatkom sredstava, a sredstva koja nedostaju opštinama uvijek se moraju obezbijediti sa višeg nivoa - u Federaciji BiH to je kanton i potom nivo Federacije, dok u Republici Srpskoj odmah nakon opština odnosno gradova slijedi intervencija Vlade Srpske", zaključila je Hadžiabdićeva.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče je usvojio Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu, a da bi zakon bio važeći, potrebno je da ga usvoji i Dom naroda.

Izvor: SRNA