latinica  ћирилица
20/01/2018 |  10:48 | Autor: RTRS

Drecun: Vučićeva posjeta Kosmetu preventivnog karaktera

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da postoji mnogo nagovještaja da bi situacija na Kosovu mogla dalje da se destabilizuje, te da posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića južnoj srpskoj pokrajini ima preventivnu funkciju.
Milovan Drecun - Foto: RTS
Milovan DrecunFoto: RTS

Drecun je ocijenio da je najava kosovskih službi da neće biti preduzete posebne mjere zaštite tokom Vučićeve posjete "cinična opaska i ponašanje institucija koje funkcionišu na Kosovu i Metohiji".

On je naveo da se posjeta Vučića Kosovu i Metohiji odvija u posebnim, gotovo dramatičnim uslovima, koji prijete da eskaliraju i totalno destabilizuju situaciju u južnoj srpskoj pokrajini.

Prema njegovim riječima, Vučić treba da pokaže da je država Srbija sa srpskim narodom na Kosmetu, da će učiniti sve da bezbjednost tog naroda bude na prihvatljivom nivou, te da ohrabri srpski narod da ostane tamo i nastavi sa svakodnevnim aktivnostima.

"Ubijen je jedan od najvažnijih srpskih političara na Kosovu i Metohiji. Odgovor države Srbije je da nema straha, nema odustajanja podršci srpskog naroda i zato odlazi predsednik Republike", rekao je Drecun za Radio-televiziju Srbije.

On smatra da postoji da "snažna kampanja da se pravi krivci za brutalan zločin sakriju", te da gotovo nema tragova koji bi mogli da dovedu do razrješenja ubistva, osim jednog koji "treba da istragu usmjeri u pogrešnom opravcu i daje povoda za razne manipulacije, spekulacije i mešetarenja".

Drecun je istakao da su potrebne obavještajne informacije kojima mogu da raspolažu nadležni organi na Kosmetu ili ilegalna obaveštajna služba Hašima Tačija ŠIK, kojom rukovodi Kadri Veselji.

"Ona je sveprisutna na Kosovu i Metohiji, zato je Kadri Veselji najmoćnija figura. U svim strukturama, i podzemlja i institucija koje funkcionišu na severu, ta služba ima ugrađene svoje ljude. Nemoguće je da oni ne znaju detalje u vezi sa pripremom ovog atentata i ko su izvršioci", rekao je Drecun.

On je naglasio da se pojavila informacija, koja nije ni potvrđena ni demantovana, da je prije mjesec dana u Tiranu došla grupa profesionalnih ubica iz jedne evropske zemlje, a ukazao je i na prisustvo britanskih službi posljednjih mjesec dana.

Drecun je naveo da će srpski istražni organi učiniti sve sa limitiranim kapacitetima, jer nisu u punoj mjeri prisutni na Kosovu i Metohiji, da rasvijetle ubistvo. "Već sad je jasno da postoji snažna kampanja da se pravi krivci za brutalan zločin sakriju", tvrdi Drecun.

Izvor: SRNA