latinica  ћирилица
20/01/2018 |  14:37 | Autor: RTRS

Obilježena godišnjica smrti Mišića, Bojovića i Šturma

Povodom godišnjice smrti vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića, i armijskog generala Pavla Јurišića Šturma na Novom groblju u Beogradu održana je državna ceremonija polaganja vijenaca i odata počast.
Obilježena godišnjica smrti Mišića, Bojovića i Šturma - Foto: TANЈUG
Obilježena godišnjica smrti Mišića, Bojovića i ŠturmaFoto: TANЈUG

Ceremoniju je predvodio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković koji je položio vijence.

Vijence su položili i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, zamjenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, potomci istaknutih vojskovođa kao i predstavnici velikog broja udruženja opredjeljenih za njegovanje tradicija i građani.

Mladenović je istakao da je današnje polaganje vijenaca uvod u obilježavanje sto godina od velike pobjede srpske vojske u Prvom svjetskom ratu, saopštio je sekretarijat za informisanje grada.

"Sjećanjem na tri velikana, koji su svojim ratničkim umijećem i velikim pobjedama obilježili Prvi svjetski rat i na taj način obezbijedili srpskom narodu slobodu i mjesto među pobjednicama, odajemo im počast", ukazao je Mladenović.

Najavio je da će Grad Beograd nizom manifestacija, zajedno sa državnim organima obilježiti stogodišnjicu od velike pobjede u Prvom svjetskom ratu.

Vojvoda Živojin Mišić umro je 20. januara 1921. godine u Beogradu, vojvoda Petar Bojović umro je 19. januara 1945. godine u Beogradu, a armijski general Pavle Јurišić Šturm umro je 14. januara 1922. godine u Beogradu.

Izvor: RTS