latinica  ћирилица
20/01/2018 |  15:32 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Kako žive malobrojni Srbi, povratnici u zapadnu Slavoniju? (VIDEO)

U manastiru Јasenovac položen je kamen temeljac i osveštani temelji Paraklisa posvećenom Novomučenicima jasenovačkim. Na liturgiji, koju su služili episkop pakračko-slavonski Јovan i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, okupili su se brojni Srbi povratnici u Zapadnu Slavoniju.
Srbi u Pakracu - Foto: RTRS
Srbi u PakracuFoto: RTRS

Početkom 90-ih godina prošlog vijeka, na području Zapadne Slavonije živjelo je preko 100 hiljada Srba. Rat je promijenio sve. Većina Srba tada je napustila domove i spas pronašla u Republici Srpskoj i Srbiji. Na vijekovna ognjišta, do danas, vratili su se rijetki.

"Sve je staro i manje-više svi penzije imaju. A malo ima poljoprivrednika u našem selu", rekla je Milica Vlaisavljević iz Trnave.

"Vraća se malo ljudi. Upravo iz tog razloga što nema se zaposlenja i teško se živi". istakla je predsjednik Kola srpskih sestara iz Medara Branka Milojković.

"Dijelimo dobro i zlo sa hrvatskim stanovništvom" vole da kažu Srbi povratnici. Međutim, mnogo im je teže nego Hrvatima – jer za njih nema posla u državnim preduzećima, a putevi i ostala komunalna infrastruktura u srpskim selima veoma je loša. Ipak, mali pomak osjeća se u školstvu.

"To je model C, dodatna nastava, dva sata nedjeljno, u Pakracu. I smatramo da je neophodno da naša djeca nauče ćirilicu, da nauče osnovu o našem srednjem vijeku", poručio je zamjenik gradonačelnice Pakraca Nikola Ivanović.

Malobrojni Srbi povratnici u ovaj kraj okupljeni su oko crkve. Sveta liturgija služena u manastiru Јasenovac sabrala je Srbe sa svih strana Slavonije. Danas je položen i kamen temeljac i osveštani temelji kapele posvećene Novomučenicima Јasenovačkim.

Prolaze organizacije ovoga svijeta, i države i moćnici i to se vidi. A jedina koja ostaje je crkva božja. Јer njoj ni vrata pakla neće moći odoljeti niti joj nadvladati, to su riječi Hrista, i to smo danas čitali. A to svjedoči evo i ovo mjesto", naglasio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

"Ovaj Јasenovac ovdje, on je naše novo Kosovo, i kada su graditelji ovog šatora ovdje, kada su ga podizali, oni su znali to i zato su na njegov zid uzidali Kosovku djevojku", dodao je episop pakračko-slavonski Јovan.

U Pakracu je održan i okrugli sto "Јasenovac – vasionski žrtvenik, nastavak kosovskog žrtvenog polja", u kojem su učestvovali brojni stručnjaci iz ove oblasti.