latinica  ћирилица
22/01/2018 |  07:56 ⇒ 12:07 | Autor: RTRS

Počelo drugo polugodište; Vozači oprez!

U 187 osnovnih i 93 srednje škole u Republici Srpskoj danas je počela nastava u drugom polugodištu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture.
Škola - Foto: RTRS
ŠkolaFoto: RTRS

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević čestitao je svim učenicima i nastavnicima u Srpskoj početak drugog pologodišta, te istakao da je opredjeljenje Ministarstva stvaranje boljih uslova za rad u svim školama i kvalitet vaspitno-obrazovnog procesa.

Malešević je naglasio da, u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, od osnovnih škola očekuje da intenzivnije prate interesovanja i sklonosti učenika i da učenik bude aktivni subjekt vaspitno-obrazovnog procesa.

"Vjerujem da će motivacija učenika biti znatno povećana većom primjenom informacionih tehnologija u nastavi jer su takvi časovi učenicima zanimljiviji", naveo je Malešević u čestitki.

On je najavio da bi uskoro trebao biti usvojen Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju koji će stvoriti pravne pretpostavke za reformu u srednjem stručnom obrazovanju.

"Srednje stručno obrazovanje ima ključnu ulogu u razvijanju ljudskih resursa, s ciljem postizanja privrednog rasta i zapošljavanja, i stoga ono mora osposobiti pojedinca za posjedovanje kvalitetnih znanja, vještina i kompetencija potrebnih tržištu rada odnosno privredi", poručio je Malešević.

Malešević je dodao da su za kvalitet vaspitno-obrazovnog procesa važna karika nastavnici i stručni saradnici, zbog čega će njihovo usavršavanje biti jedan od najvažnijih zadataka Ministarstva u narednom periodu.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture saopšteno je da će proljećni raspust trajati od ponedjeljka, 2. aprila do petka, 6. aprila.

"Nastava u drugom polugodištu završava se najkasnije u petak, 22. juna, a za učenike završnog razreda osnovne škole najkasnije u petak, 8. juna", navodi se u saopštenju.

U srednjim školama, nastava se završava 14. juna, osim za učenike završnih razreda kojima se nastava završava 17. maja. Učenici umjetničkih škola nastavu završavaju 7. juna, osim maturanata kojima se nastava završava 24. maja.

MUP: Vozači oprez!

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apelovalo je na vozače motornih vozila da povećaju oprez u blizini škola i vrtića. Policijski službenici će, kao i prethodnih godina, prisustvom u blizini škola, te, prije svega, preventivnim djelovanjem spriječiti ugrožavanje djece u saobraćaju.

"Policijski službenici će po potrebi regulisati saobraćaj, sankcionisati učinioce prekršaja i organizovati uklanjanje nepropisno parkiranih vozila", saopšteno je iz MUP-a.

U saopštenju se dodaje da će policijski službenici, s početka drugog polugodišta, vršiti pojačanu kontrolu saobraćaja, sa akcentom na brzinu kretanja vozila i poštovanje odnosa vozač-pješak, a posebno na putnim pravcima kojim će se kretati veći broj djece.

MUP Republike Srpske posebno skreće pažnju vozačima na povećanje opreza u vožnji za vrijeme loših vremenskih uslova i smanjene vidljivosti, te apeluje da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima na putu.