latinica  ћирилица
22/01/2018 |  11:15 ⇒ 11:33 | Autor: RTRS

Turska vojska u Siriji uspostavila bazu

Oružane snage Turske zauzele su 11 položaja sirijskih Kurda u provinciji Afrin i uspostavile bazu za nastavak operacije "Maslinova grančica", javljaju turski mediji.
Turski vojnici u Siriji - Foto: TANЈUG
Turski vojnici u SirijiFoto: TANЈUG

Turska vojska, zajedno sa pripadnicima opozicione Slobodne vojske Sirije", juče je prvog dana kopnene operacije u Afrinu, zauzela ukupno 11 sela i uzvišenja i prodrla u provinciju Afrin sa njene sjeverne, sjeverozapadne i zapadne strane.

Ulazak turske vojske u Afrin uslijedio dan nakon što je Turska pokrenula vazdušne udare u tom regionu, gađajući snage kurdskih Јedinica za zaštitu naroda koje imaju podršku SAD.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan poručio je da će turske snage brzo završiti operaciju u Afrinu, istakavši da je Turska riješena da tu oblast očisti od Јedinica za zaštitu naroda, koju Ankara smatra terorističkom grupom.

Turski premijer Binali Јildirim je ranije izjavio da Turska namjerava da stvori "bezbjednosnu zonu" od 30 kilometara duž granice sa Sirijom u provinciji Afrin i da Slobodnoj sirijskoj armiji, koju podržava Ankara, tamo obezbijedi kontrolu nad 10.000 kvadratnih kilometara teritorije.

Izvor: Tanjug