latinica  ћирилица
22/01/2018 |  13:07 ⇒ 13:15 | Autor: RTRS

MIP BiH: Netačne tvrdnje Milice Marković

Ministarstvo inostranih poslova BiH saopštilo je danas da je netačna tvrdnja poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH i člana parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milice Marković da nije predmet nikakve istrage u Savjetu Evrope.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Iz ovog ministarstva navode da odlukom Komiteta ministara Savjeta Evrope u junu 2017. godine formirano Specijalno istražno tijelo koje je dobilo mandat da, između ostalog, prikupi neophodnu dokumentaciju i potrebne informacije u vezi sa "mogućim koruptivnim djelovanjem tri poslanika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, od kojih je jedan i Markovićeva".

Ovo istražno tijelo, koje ima značajna ovlaštenja, poseban budžet i čiji je rad strogo povjerljiv i potpuno nezavisan u odnosu na Komitet ministara i Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, trebalo bi do polovine 2018. godine da podnese prvi izvještaj, navode iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U saopštenju se dodaje da je specijalizovano istražno tijelo, koga čine tri nezavisna eksperta, formirano povodom zahtjeva pojedinih članova Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za istraživanje tvrdnji o korupciji troje članova Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Ovo tijelo se prvi put sastalo u julu prošle godine, a u septembru su održana prva saslušanja svjedoka.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH navode da su ovo činjenice koje je prikupila Stalna misija BiH pri Savjetu Evrope u Strazburu i da o njima upoznaju javnost povodom "neutemeljenih napada Markovićeve na ministra Igora Crnatka, a posebno zbog njene netačne tvrdnje da nije predmet nikakve istrage u Savjetu Evrope".

U saopštenju se izražava žaljenje što je jedan od poslanika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz BiH "predmet sumnje za koruptivna djelovanja u okviru svojih poslaničkih aktivnosti".

Ministarstvo inostranih poslova BiH smatra da je veoma važno da se poštuje princip presumpcije nevinosti i izražava nadu da će rad ove komisije pokazati da poslanici iz BiH nisu bili uključeni u nezakonite djelatnosti, kao članovi ovog važnog tijela Savjeta Evrope, navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA