latinica  ћирилица
22/01/2018 |  15:14 ⇒ 20:35 | Autor: RTRS

Osnovna škola u Gacku u novom ruhu (VIDEO)

Osnovnu školu u Avtovcu kod Gacka pohađa 113 učenika od prvog do devetog razreda i to je najveća područna škola u istočnoj Hercegovini.
Osnovna škola - Gacko - Foto: RTRS
Osnovna škola - GackoFoto: RTRS

Privodi se kraju zamjena kompletne stolarije na školskoj zgradi, pa će uslovi za izvođenje nastave biti znatno bolji. Ipak, preostalo je još dosta posla da se dotrajala zgrada u potpunosti sanira.

Postojeća školska zgrada u Avtovcu izgrađena je 1968. godine, i od tada nije bilo značajnije građevinske obnove. Uvedeno je centralno grijanje, ali uz dotrajalu stolariju nije bilo značajnijeg efekta. Nedavno je opština Gacko izdvojila 35 hiljada maraka za zamjenu vrata i prozora, pa je drugo polugodište počelo u znatno boljim uslovima.

Nikola Milinković, direktor OŠ "Sveti Sava " Gacko ističe da je ovo prva značajnija investicija u školu, ali da će gledati da rade dalje.

Sličnog je mišljenja i Radojica Antunović, zamjenik načelnika opštine Gacko koji dodaje da su zamijenjeni svi prozori i vanjska vrata, te da je ostalo još nekoliko dana posla, ali nastava neće biti ometana.

U školi radi pet učiteljica, a predmetni nastavnici dolaze iz matične škole iz Gacka. Iako je ovo najbrojnija područna škola u Hercegovini, i ovdje broj učenika opada, dijelom i zbog loših uslova.

Učenica ove škole Željka Antunović smatra da je renoviranjem škole sada bolje stanje, treba još dosta toga da se uradi, ali neka se počelo sa radom.

Naredna investicija trebalo bi da bude zamjena krova i sanacija fiskulturne sale. Iz opštine kažu da će obezbijediti dio sredstava, ali se očekuje i pomoć resornog ministarstva.