latinica  ћирилица
22/01/2018 |  21:48 ⇒ 23/01/2018 | 13:25 | Autor: RTRS

"Ukrštenica": Bezbjednost na Balkanu na klimavim nogama (VIDEO)

Ubistvo u Kosovskoj Mitrovici dogodilo se samo nekoliko dana nakon što je Stejt department upozorio na moguće terorističke napade u Srbiji i BiH.
Ukrštenica - Foto: RTRS
UkrštenicaFoto: RTRS

Mogu li se očekivati nove nestabilnosti, i da li velike sile žarište hibridnog rata sa Bliskog istoka usmjeravaju na Balkan? Bezbjednosni izazovi u regionu bili su i tema Ukrštenice na RTRS-u.

Ubistvo Olivera Ivanovića, upozorenje Stejt departmenta na terorističke aktivnosti u BiH, upozorenje sajtova bliskih Rusiji, na nove atentate na Balkanu, spominjanje BiH i Kosova kao, bezbjednosno, najkritičnijih tačaka – sve te teme dominirale su prvih dana 2018. godine. Da je bezbjednost u regionu na klimavim nogama stav je i sagovornika Ukrštenice.

- Kada je zapad ustanovio uticaj ovdje mi smo samo dva pucnja od nestabilnosti, to ne govori dobro o svim aranžmanima koji su napravljeni, kaže Aleksandar Pavić, politikolog iz Beograda.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu Goran Kovačević istakao je u emisiji "Ukrštenica" da nisu nama stranci učinili problem, mi problem činimo sami sebi.

- Ako pogledate medijske izvještaje, većina negativnog dolazi od bilo pozicionih ili opoziocionih političara - poručio je Kovačević.

Upozorenje Stejt departmenta, ali i informaciju koja se u medijima pojavila krajem 2017. godine, a u kojoj se navodi da Islamska država poziva uspavane ćelije da se probude i krenu sa napadima u svojim sredinama, prije svega u BiH, zvanični organi ne bi smjeli ignorisati, tvrdi Dragomir Јovičić, profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka i ističe da je balkan posljdnjih stotinu godina tek objekat svjetske politike.

- Po regionalnu bezbjednost su ovom trenutku najopasniji albansko-srpski odnosi - napominje Јovičić.

Da upozorenja Stejt departmenta, posebno nakon ubistva Olivera Ivanovića treba shvatiti ozbiljno, smatra i Miroljub Јeftić, urednik časopisa "Politikologija religije".

- To su stvari koje treba ozbiljno uzeti u obzir, pogotovo što postoji bezbroj informacija i akata koji su dovodili do svega ovoga što spominje Stejt department u svom izvještaju - poručio je Јeftić.

Dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost, Predrag Ćeranić, smatra – krajnji cilj je destabilizacija regiona i spriječavanje prodiranja ruskog uticaja. Tvrdi, propagandnim ratom i kampanjom protiv institucija na sjeveru Kosova i u Srpskoj, vodi se hibridni rat koji se premješta sa Bliskog istoka. Dio tog rata je i priča o paravojnim formacijama u Srpskoj.

Za DŽevada Galijaševića, upravo tom informacijom, nastojala se skrenuti pažnja sa glavnog bezbjednosnog problema – radikalnih islamista, posebno povratnika iz Sirije.

- Sve je to način da se terorističkim organizacijama stvori manevarski prostor da mogu izvoditi određene akcije - tvrdi Galijašević.

- Mi možemo očekivati i atentate i razne načine širenja lažnih vijesti, performansa, pa čak i pokušaja animiranja mladih u smislu nekih protesta zbog izmišljenih prilika - poručio je  Ćeranić.

Podsjećamo, u upozorenju Stejt departmenta, objavljenom 10. januara, navodi se da teroristi mogu da napadnu, uz malo ili nikakvo upozorenje, javna mesta, na kojima se okuplja veliki broj ljudi.

Nedugo nakon ovog upozorenja uslijedio je atentat na Olivera Ivanovića. Uz to, upravo na moguća politička ubistva, i to u režiji zapadnih obavještajnih krugova, upozoravali su i iz ruske Federalne službe bezbjednosti.