latinica  ћирилица
09/02/2018 |  15:47 ⇒ 15:48 | Autor: RTRS

"Istočna alternativa": Čurkin i Јolović za najveća opštinska priznanja

Predstavnici Udruženja građana "Istočna alternativa" Republike Srpske danas su na protokol Skupštine opštine Srebrenica predali prijedloge za dodjelu najvećih opštinskih priznanja - Vitaliju Čurkinu i Milanu Јoloviću, povodom Dana opštine - 11. marta.
Istočna alternativa - Foto: RTRS
Istočna alternativaFoto: RTRS

"Istočna alternativa" je predložila da se najveće opštinsko priznanje - Plaketa sa zlatnim grbom opštine Srebrenica posthumno dodijeli ruskom ambasadoru u UN Vitaliju Čurkinu, koji je preminuo prije godinu dana.

"Vitalij Čurkin je ulaganjem veta spriječio usvajanje sramne britanske rezolucije o Srebrenici kojom bi se srpski narod proglasio genocidnim", navodi se u obrazloženju prijedloga.

Za najveće opštinsko priznanje predložen je Milan Јolović Legenda, bivši komandant specijalne jedinice Vojske Republike Srpske "Vukovi sa Drine".

Obrazlažući ovaj prijedlog, Udruženje je navelo da su ta jedinica i njen komandant dali najveći doprinos u spasavanju i zaštiti srpskog naroda u Srebrenici i srednjem Podrinju od potpunog uništavanja i istrebljenja sa lijeve obale Drine, što je prema ocjeni "Istočne alternative" bio cilj muslimanskog rukovodstva BiH na čelu sa tvorcem Islamske deklaracije Alijom Izetbegovićem i komandantom muslimanskih snaga u Srebrenici Nasera Orića.

Izvor: SRNA