latinica  ћирилица
10/02/2018 |  16:25 ⇒ 21:11 | Autor: RTRS

Zašto bi stanovnici gradiških sela mijenjali nazive svojih naselja? (VIDEO)

Poslije provedenih izbora i konstitusanja novih Savjeta mjesnih zajednica u opštini Gradiška više je inicijativa za promjenu naziva pojedinih naseljenih mjesta, prvenstveno u lijevčanskom dijelu opštine.
Elezagići - Foto: RTRS
ElezagićiFoto: RTRS

Opštinska vlast namjerava podržati sve inicijative ako većina građana bude za njih.

Inicijativa koja je pokrenuta u Elezagićima širi se poput lančane reakcije i na ostala naselja, koja u nazivima imaju turcizme, Seferovce, Vakuf i Karajzovce.

Rade Dobraš predsjednik Savjeta mjesne zajednice Gornji Karajzovci ističe da pošto se to dešava u nekoliko mjesnih zajednica na ovom terenu, vjerovatno će i u njihovoj mjesnoj zajednici doći do promjene naziva.

Mještani nerado komentarišu pokrenute inicijative. Većina je mišljenja da će to izazvati dodatne nepotrebne troškove.

"Kako bi sad bilo da ja mijenjam i ime i prezime, koja je sve to procedura i šta ti ja znam. Znači treba mjenjati lične karte i svu dokumentaciju i to su za mene, onako, priče bezveze", naveo je Slobodan Vujičić iz Gornjih Karajzovaca. 

U lokalnoj upravi pomalo zatečeni zahtjevima. Kažu, poštovaće volju mještana uz napomenu da za njih neće biti dodatnih troškova.

"Poterebno je u CIPS-u da promjene samo podatke za novu mjesnu zajednicu i to finasijski ne košta ništa", rekao je Ognjen Žmirić, zamjenik načelnika opštine Gradiška.

U mjesnoj zajednici Elezagići sporan je naziv, koji je dobijen po Elez-agi za vrijeme Osmanlijskog carstva. Za sada je još neizvjesno kako bi se u budućnosti mjesto zvalo.

Bojan Živković predsjednik Savjeta mjesne zajednice Elezagići ističe da će napraviti zbor građana, pa ako ljudi budu ZA mi ćemo napraviti odbor od deset do 15 ljudi, koji će uz pomoć opštine Gradiška izabrati neko prikladno ime.

Јoš dva gradiška sela, takođe, imaju nazive iz Osmanskog perioda. Laminci su dobili ime po begovici Lamiji, a Mašići po Mašić-begu. Posljednji primjer promjene naziva sela na području opštine Gradiška dogodio se tokom devedesetih godina prošlog vijeka, kada je Šibić Han dobio ime Dušanovo.