latinica  ћирилица
14/02/2018 |  10:23 | Autor: RTRS

Mišić: Mudžahedini u BiH pod zaštitom Sarajeva

Pravosudne institucije u BiH, osim Abduladhima Maktoufa, nisu procesuirale nijednog pripadnika zloglasnog odreda "El mudžahedin", iako je zbog zločina koje su oni činili Haški tribunal 2008. godine osudio komandanta takozvane Armije BiH Rasima Delića i bez obzira što se dobar dio oficira i vojnika te jedinice još nalazi u BiH, piše "Glas Srpske".

List podsjeća da je Maktoufa Sud Bih 2014. godine osudio na pet godina zatvora zbog zločina počinjenih nad hrvatskim civilima u Travniku. Prema pisanju lista, jedini procesi, osim Maktoufovog, koji su vođeni protiv pripadnika te jedinice, bili su protiv Mirsada Hodžića zvanog Abu DŽafer i Hasana Alića i za ratni zločin počinjen nad hrvatskim civilima u Travniku.

"Zajedno su optuženi, ali je predmet razdvojen, te je epilog bio obustavljanje istrage protiv Hodžića i sudskog procesa protiv Alića", navodi "Glas Srpske".

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Milorad Kojić kaže da je neshvatljivo da nikada niko od pripadbika odreda "El mudžahedin" nije odgovarao za ratne zločine, iako je za njih u Haškom tribunalu osuđen komandant takozvane Armije BiH.

"To se nije desilo ni kada je otvoren proces protiv Sakiba Mahmuljina, pod čijom komandom je bila jedinica `El mudžahedin`. Dosadašnje neprocesuiranje mudžahedina kod njih je stvorilo sliku da su zločini koje su počinili dozvoljeni, a da su oni amnestirani", ocijenio je Kojić.

Bivši član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Milutin Mišić kaže da su procesuiranje pripadnika odreda "El mudžahedin" spriječili visokopozicionirani vojni i politički funkcioneri bošnjačke vlasti, koji su mudžahedinima omogućavali nezakonito dobijanje dokumenata i državljanstva BiH.

Advokat Milan Romanić kaže da je neuobičajeno da je prilikom obustavljanja istrage protiv Hodžića tu odluku donijelo tužilaštvo koje je nižerangirano u odnosu na Tužilaštvo BiH.

Izvor: SRNA