latinica  ћирилица
15/02/2018 |  09:16 ⇒ 10:55 | Autor: RTRS

Milici Simić književna nagrada "Slavko Јungić Јesej"

Profesor srpskog jezika i književnosti iz Đulića, kod Teslića, Milica Simić ovogodišnji je dobitnik Književne nagrade "Slavko Јungić Јesej", koju književnim stvaraocima mlađim od 30 godina dodjeljuju Srpsko-prosvjetno i kulturno društvo /SPKD/ "Prosvjeta" iz Čelinca i Vinarija "Јungić".
Čelinac - Milica Simić dobitnik književne nagrade - Foto: SRNA
Čelinac - Milica Simić dobitnik književne nagradeFoto: SRNA

Priča Milice Simić "Saga o propasti jedne porodice" nagrađena je u konkurenciji 25 literarnih radova iz Srbije i Republike Srpske, rečeno je Srni u "Prosvjeti" iz Čelinca.

Žiri, koji su činili profesori srpskog jezika i književnosti Zagorka Trivić, Јelena Ivanković i Momčilo Spasojević, predložio je da se otkupe priče "Iza beline" Srbijanke Stanković iz Prokuplja /Srbija/ i "Zvuk polarne svjetlosti" Dragana Ostića iz Čelinca, kao i set pjesama Ljubice Drače iz Doboja.

U konkurenciji pjesama o vinu i vinogradarstvu, u kojoj godine starosti kandidata nisu ograničene, stiglo je 12 radova, a najbolje ocijenjene pjesme su Sretena Vujića iz Čelinca, te Mihajla Orlovića, Gojka Mandića i Miladina Berića iz Banjaluke.

Nagrade su uručene sinoć na književnoj večeri održanoj u konobi Vinarije "Јungić" u Markovcu, kod Čelinca.

"Prosvjeta" Čelinac i Vinarija "Јungić" osnovali su ovu književnu nagradu 2012. godine sa namjerom da se čuva uspomena na djelo čelinačkog pjesnika, profesora i boema Slavka Јungića Јeseja i afirmišu mladi književni stvaraoci.

Nagradu su ranije dobili Nikola Zelenković iz Banjaluke, Radovan Sinđelić iz Bogatića kod Šapca, Bojana Ostojić, Aleksandar Ivanić i Aleksandar Materić iz Čelinca.

Izvor: SRNA