latinica  ћирилица
15/02/2018 |  18:12 ⇒ 22:35 | Autor: RTRS

Olakšati mališanima borbu sa najtežim bolestima

Cijelo društvo treba da, u skladu sa mogućnostima, pruži podršku djeci oboljeloj od najtežih bolesti i da im olakša borbu, rekla je ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Јasmina Davidović na akademiji u Banjaluci "Za hrabra mala srca" kojom je obilježen Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti.
Akademija "Za hrabra mala srca" - Foto: RTRS
Akademija "Za hrabra mala srca"Foto: RTRS

"Ovaj dan je prilika da razmislimo o tome i da svako od nas pruži doprinos i podršku ovoj djeci", rekla je Davidovićeva.

Rukovodilac Dječijeg odjeljenja hematoonkologije Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Јelica Predojević Samardžić navela je da je na ovom odjeljenju trenutno četrnaestoro djece, od kojih 12 ima malignu bolest, te da se taj broj mijenja iz dana u dan.

"Najčešća maligna oboljenja koja se kod nas liječe su akutne leukemije, maligni limfomi, a u posljednje vrijeme imamo dosta tumora kostiju i mozga", rekla je Samardžićeva.

Ona je naglasila da, iako je prevencija malignih bolesti u dječijem uzrastu veoma teška, ona, ipak, postoji, te je potrebno naći načine da se ona pojača.

"Јoš nismo u stanju da spriječimo nastanak ovih bolesti kod djece ili da predvidimo njihov nastanak, ali potrebno je raditi na tome da se ojača društvena svijest o malignim oboljenjima kod djece i da se toj djeci stvore što bolji uslovi za liječenje", rekla je Samardžićeva.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Vita Malešević istakla je značaj obilježavanja Sjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, kako bi se javnosti ukazalo na probleme sa kojima se suočavaju porodice mališana koji se bore sa ovom bolešću.

"Ovaj datum obilježavamo brojnim aktivnostima, u okviru kojih smo organizovali muzičke, likovne i plesne radionice, te sve sumiramo na ovoj akademiji", rekla je Maleševićeva.

Ona je navela da su trenutno popunjeni kapaciteti Roditeljske kuće u kojoj borave mališani koji se liječe na UKC sa porodicama, te da je tamo trenutno sedmoro djece.

Govoreći o finansiranju Roditeljske kuće, Maleševićeva je istakla da je ono i dalje neizvjesno. "Kuća ima mnogo troškova, a sredstva za njeno normalno funkcionisanje još uspijevamo da obezbijedimo uz pomoć donatora i humanitarnih akcija", rekla je Maleševićeva.

Akademiji "Za hrabra mala srca" su prisustvovali i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Ljiljana Ivančić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić i drugi gosti.

Skup je organizovalo Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" koje je osnovano 2014. godine u Banjaluci s ciljem da se ovoj djeci omoguće najbolji uslovi liječenja, dijagnostika, tretman, njega i praćenje nakon liječenja.

Izvor: SRNA