latinica  ћирилица
05/03/2018 |  12:29 ⇒ 12:31 | Autor: RTRS

Ivanić: Manastiri na Kosmetu su dokaz moći nekadašnje srpske države

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić prilikom višednevne posjete manastirima i crkvama Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Meotihiji izjavio je kako je poslije 16 godina drugi put u posjeti Kosmetu.
Ivanić na Kosmetu (Foto: http://www.predsjednistvobih.ba) -
Ivanić na Kosmetu (Foto: http://www.predsjednistvobih.ba)

Naglasio je i da je sretan što se nalazi na tom prostoru kao i što je imao priliku da bude u Pećkoj patrijaršiji, Dečanima i Velikoj Hoči, u kojoj prema njegovim riječima živi oko 700 Srba.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Јanjić rekao je kako ima priliku da se zahvali narodu Republike Srpske i svima koji su svih ovih godina pomagali na različite načine.

“Mnogo nam znači ta veza i ta spona. Manastir Visoki Dečani je zajednički dom cijelog našeg naroda i on nam pokazuje šta smo bili, šta jesmo i šta treba da budemo“, istakao je Јanjić.

Ivanić je posjetu je Pećkoj patrijaršiji započeo obilaskom manastirskog kompleksa i razgovorom s mati Haritinom, vršiteljicom dužnosti igumanije Pećke patrijaršije a nastavljena je obilaskom manastira Visoki Dečani. Od 1999. godine manastir Dečani štite pripadnici italijanskog kontingenta KFOR-a.

Izvor: Nezavisne novine