latinica  ћирилица
07/03/2018 |  18:50 ⇒ 08/03/2018 | 10:47 | Autor: RTRS

Reagovanja na trilateralu – bolji odnosi ili predstava za EU (VIDEO)

Unutrašnja neslaganja u BiH sve više se oslikavaju i u njenom nastupu na regionalnoj sceni. To je pokazao i trilateralni sastanak u Mostaru.
Trilateralni sastanak u Mostaru - Foto: RTRS
Trilateralni sastanak u MostaruFoto: RTRS

Susret, koji analitičari nazivaju tek predstavom za Brisel i Evropsku uniju, još jednom je pokazao podijeljenost tročlanog Predsjedništva BiH.

Izostanak jasnog nastupa i preciznih zaključaka susret u Mostaru označili su kao skup koji ništa veliko neće donijeti. Dan poslije, analitičari ocjenjuju, trilaterala je tek igrokaz za Brisel i Evropsku uniju. U poziciji u kojoj sve tri strane, sa nekom vrstom zaleđine svoje stavove drže izuzetno čvrsto, procjenjuju, ipak prednjači Bakir Izetbegović, koji, ističe Srđa Trifković iz Beograda, situaciju koristi i za sticanje predizbornih poena.

- Da zaključim, ovo je izgleda bio jedan, eto na brzinu zakazani i realitvno pažljivo koreografisani skup, prije svega da se zadovolji zahtjev Strategije za Zapadni Balkan iz Brisela, a koji s druge strane nije imao ma kakvu supstancu i koji će vrlo brzo, za nekoliko mjeseci, biti zaboravljen - kaže Trifković.

Politički analitičar Žarko Puhovski ističe da BiH ne funkcioniše kao politička zajednica.

Uz analitičare trilateralu koju je obilježilo pet različitih stavova danas su komentarisali i političari. Iako su redom saglasni da svaki dijalog treba afirmisati u sastanku malo ko vidi išta značajno. U SNSD-u smatraju – najodgovorniji za krah bh regionalne politike je Bakir Izetbegović.

- Vidljivo je da ponovo dolazi problem iz BiH zbog uloge Bakira Izetbegovića i mislim da će taj intenzitet nažalost definitivno slabiti vjerovatno sve do izbora kada očekujemo da će struktura Predsjedništva BiH biti sasvim drugačija - poručuje Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Najveći domet sastanka u Mostaru upravo i jeste afirmacija stalnih razgovora kao recept za rješenje problema, smatraju poslanici u Predstavničkom domu. Ipak, kada izostaju konkretni dogovori i kada su u rješavanju otvorenih pitanja konstantno prisutne opstrukcije pitanje je koliko će regionalni lideri imati strpljenja, ali i koliko će dijalog imati efekta.

- Svakako je to jedan od načina kako rješavati probleme, a ja bih rekla i otvorena pitanja i sve ono što je nužno i pretpostavka za političku stabilnost - kaže Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma PS BiH.

- Oni periodčno naprave skup da poprave svoj rejting, a u principu nikada ne riješe ništa i kako sam čuo, tek će praviti spisak onog što trebaju riješiti, a u BiH su izbori za par mjeseci - poručuje Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu PS BiH.

Nakon svega, glavni utisak je da će godina koja je u BiH izborna teško dati realna rješenja za probleme koji se gomilaju.

Zbog toga se, stav je analitičara, pravi rezultati i kakvo takvo šminkanje bh pozicije u regionalnim odnosima realno mogu očekivati tek na proljeće naredne godine, nakon konstituisanja vlasti u BiH, uspostavljanja vlade u Njemačkoj i smirivanja krize u Briselu.