latinica  ћирилица
09/03/2018 |  09:16 ⇒ 18:12 | Autor: RTRS

Deset godina Notarske komore Srpske- svečana akademija i prijem (VIDEO, FOTO)

Notarska komora Srpske obilježava deset godina rada. Nadležni poručuju da je notarijat ispunio svoje osnovne ciljeve- pristupačnost, pravnu zaštitu građana i rasterećenje sudova u pojedinim postupcima. Svečani prijem organizovan je u Vladi Srpske, a sa predstavnicima Notarske komore razgovarao je i predsjednik Srpske Milorad Dodik.
Svečana akademija Notarske komore - Foto: RTRS
Svečana akademija Notarske komoreFoto: RTRS

51 notar u Srpskoj i dva u distriktu Brčko olakšali su rad sudovima, a građanima omogućili bržu uslugu u preventivnom pravosuću. Cilj im je ući u veliku evropsku digitalnu porodicu. Cijene njihovih usluga, poručuju, srazmjerne su uloženom radu.

"Usluge notara građanima su uvijek dostupne i poslije radnog vremena i vikendom i praznikom i u dijaspori. Svim građanima smo uvijek dostupni u preventivom i ostavinskom pravosuđu", navela je predsjednica Notarske komore Srpske Slada Ivelić.

Prijem kod predsjednika za delegaciju Notarske komore (Foto: predsjednikrs.net)

Predsjednik Srpske Milorad Dodik poručio je da je republička vlast doprinijela uspješnosti notarske prakse i naglasio da će nastaviti rad na poboljšanju pravnog okvira i uslova za rad notara. Desetogodišnjica rada Notarske komore važna je jednako za građane, Vladu i struku. 

"Vjerujem da su postignuti osnovni ciljevi, a to su pristupačnost građanima, pravna zaštita građana, a to je i rasterećenje sudova, pogotovo osnovnih", istakao je ministar pravde Srpske Anton Kasipović.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović podsjetila je da je Srpska pružila veliku podršku prilikom uvođenja institucije javnih beležnika u pravni sistem Srbije. Notarijat u Srpskoj zasnovan je na evropskim iskustvima.

"Notarski sistem u Republici Srpskoj je brat blizanac sistema u Njemačkoj, jer je prepisan kao naš sistem. A moglo bi se reći  da i mi pratimo rad Notarske komore Republike Srpske", izjavio je Lovro Tomašić iz Savezne notarska komora Njemačke.

O cijenama notarskih usluga i visini naknada, resorni ministar, kaže, raspravljaće Vlada i komora, a notari poručuju da bi cijena negdje mogla biti smanjena, a negdje povećana. Socijalne kategorije za njihove usluge mogle bi plaćati nižu cijenu, dok bi oni koji žele sklopiti milionski ugovor ili kupiti vrijednu nekretninu, notarske usluge koštale i više.