latinica  ћирилица
09/03/2018 |  15:23 | Autor: RTRS

"Ulazak zemalja zapadnog Balkana u EU prioritet austrijskog predsjedavanja

Kancelar Austrije Sebastijan Kurc izjavio je danas da će se među prioritetima austrijskog predsjedavanja EU naći i ulazak zemalja Balkana u EU, posebno Srbije i Crne Gore.

"Među prioritetima austrijskog predsjedavanja nalaze se promovisanje konkurentnosti Evrope i rad na pristupanju balkanskih zemalja Uniji, posebno Srbije i Crne Gore", rekao je Kurc.

On je poručio da će se u fokusu interesovanja Austrije, koja 1. jula preuzima predsjedavanje od Bugarske, naći rješavanje pitanja migranata i bezbjednost, prenose beogradski mediji.

"Naš cilj je veoma jasan - da u Evropi ne treba da bude samo sporenja o razmještanju /izbjeglica/ već konačno i o promjeni fokusa ka obezbjeđivanju spoljnih granica", rekao je Kurc za Rojters.

Na novinarsko pitanje kakva rješenja ima na umu, Kurc je rekao da je jedna od opcija proširenje mandata Evropske agencije za granice i Obalsku stražu "Fronteks", ali da ima i drugih, kao i da će sve zavisiti od razgovora sa liderima EU na događajima poput Samita o migraciji i bezbjednosti koji je zakazan za 20. septembar.

U Beču je najavljeno da će predsjedavanje Austrije EU biti "e-predsjedavanje".

To će biti prvi put da jedna zemlja, koja predsjedava EU, neće štampati dokumenta, već će ih objavljivati na onlajn portalu.

Izvor:Srna