latinica  ћирилица
09/03/2018 |  18:31 ⇒ 10/03/2018 | 08:30 | Autor: RTRS

Narušavanje tek usvojenog Budžeta zajedničkih institucija - povećane plate u OS BiH (VIDEO)

Tek što su usvojili budžet BiH za 2018. godinu, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izglasali su, u prvom čitanju, izmjene zakona kojim se povećavaju plate vojnicima i podoficirima u Oružanim snagama BiH.
OS BiH povećanje plata - Foto: RTRS
OS BiH povećanje plataFoto: RTRS

Nonses je što 9,3 miliona maraka, koliko je planirano ukupno povećanje na godišnjem nivou, nije predviđeno tek usvojenim budžetom. Gdje će i kako pronaći sredstva, ni predlagač zakona niti poslanici koji su ga izglasali – precizan odgovor ne nude!?

Najveći budžetski potrošač BiH, mogao bi postati još veći i umjesto 283 miliona maraka,koliko je Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane budžetom za ovu godinu rezervisano, konto uvećati za devet miliona 327 hiljada maraka. Toliko naime u zbiru iznosi projektovano povećanje plata za bh. oružanu silu od 7.126 profesionalnih vojnih lica. Predloženo povećanje odnosi se na osam kategorija – od vojnika do zastavnika 1. klase. Prosječna neto plata im je trenutno od 665 do 960 maraka. Uz ostale prinadležnosti i mnogo veća. Najniža primanja dostižu i do 1.000 maraka. No većinski je u parlamentarnim klupama procijenjeno – ipak nedovoljna. Uzrok je to kažu, što vojnici napuštaju oružane snage, pa su odlučili da njihov ostanak podrede narušenoj budžetskoj ravnoteži.

"Sigurno i pouzdano finansiranje nije obezbijeđeno na ovaj način, pogotovo ako se zna da u ovom zakonu u članu 4. je rečeno da se sredstva nalaze u budžetu. Dakle u izvorima za ove namjene u budžetima nema sredstava", istakao je poslanik SBB-a u Predstavničkom domu BiH Mirsad Isaković.

No, ipak govorljivi protivnik predloženog rješenja, na kraju se priklonio poslanicima koji su, sa ili bez primjedbi, Zakon bez novčanog pokrića, izglasali. Ako prijedlog pozitivno okonča svoj parlamentarni put, kako će novac obezbijediti, ne objašnjava ni resorno – ministarstvo finansija. Iz kabineta ministra Vjekoslava Bevande, tek štura informacija.

"Mišljenje na izmjene i dopune Zakona o platama, dostavljeno je Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara BiH i zasnovano je na analizama i procjenama koje proističu iz Reformske agende, aranžmana s MMF-om i Politike plata i naknada u institucijama BiH", saopšteno je iz kabineta.

Sporna materija nije pravno obavezujuća aktima Evropske unije, već su se oglasili iz Direkcije za evropske integracije. I MMF odavno već zahtijevao je, a bh vlasti pristale na smanjenje javne potrošnje. Kako onda riješiti jaz izemđu predizbornih želja i mogućnosti, odgovor ne nudi ni predlagač Zakona.

"Postoji način da se smanji osnovica, jer osnovicu utvrđuje Savjet ministara i sredstva se mogu na taj način osigurati za povećanje koeficijenata, zatim drugi način je da se usklade koeficijenti i to je za mene prihvatljivo, ali evo vidjećemo neka Savjet ministara predloži", izjavila je poslanik HDZ-a u PD PS BiH Borjana Krišto.

Savjetu ministara međutim, "vezane ruke", bar kada je riječ o prvom prijedlogu, jer je osnovica za tekuću godinu, već usvojena. Iznosi fiksnih 475,69 maraka. Za njenu eventualnu korekciju, bar prema Zakonu o finansiranju, ministri priliku imaju,ali tek za sljedeću godinu. Suprotno ministarsko rješenje, otvorilo bi mogućnost nebrojenih tužbi budžetskih korisnika, kakvim smo već svjedočili u Federaciji. Tamošnja Vlada isplaćivala je milionske odštete.
Ako želja za povećanjem primanja vojnicima nije bila populistička i predizborna, zbog čega zakon nije predložen prije usvajanja budžeta i zašto nisu prvo usaglašeni izvori ili budžetski prihodi, pa tek onda povećani rashodi, pita Dušanka Majkić, čiji je Klub jedini glasao protiv.

"Ukoliko ovaj prijedlog zakona prođe na Domu naroda na sljedećoj sjednici, to bi značilo automatski umanjenje sredstava od indirektnih poreza entitetima i Brčko distriktu, što je za Republiku Srpsku i SNSD potpuno neprihvatljivo", istakla je poslanik SNSD-a u PD PS BiH Dušanka Majkić.

U predvečerje izbora, i ovih i svih prethodnih, svjedočimo sličnim populističkim prijedlozima zakona, kojima se predlagači dodvoravaju biračima, podsjeća Majkić. Takvi Zakoni najčešće kasnije, stvaraju glavobolje. Јedan sličan, o penzionisanju 35-ogodišnjih vojnika, izazvao je još nerješive probleme. Šta će nam još sve uoči izbora biti servirano, odluka je na delegatima Doma naroda. Bar za ovao predloženo zakonsko rješenje.