latinica  ћирилица
11/03/2018 |  17:58 | Autor: RTRS

Putin odobrio obaranje putničkog aviona pred početak ZOI 2014. godine

Ruski predsjednik Vladimir Putin potvrdio je da je 2014. godine odobrio obaranje putničkog aviona koji je, kako mu je rečeno, nosio bombu, a meta mu je bila ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara /ZOI/ u Sočiju.
Vladimir Putin (Foto: Sputnik) -
Vladimir Putin (Foto: Sputnik)

U dvočasovnom dokumentarnom filmu "Putin", koji je emitovan danas, ruski predsjednik pojašnjava u razgovoru sa novinarom Andrejom Kondrašovim da su mu bezbjednosni službenici 7. februara 2014. godine, uoči ceremonije otvaranja ZIO, telefonom javili da je otet avion na letu iz Ukrajine ka Istanbulu i da otmičari zahtijevaju da slete u Soči.

Kondrašov navodi da su piloti turske avio-kompanije "Pegazus" prijavili da jedan od putnika posjeduje bombu i da zahtijeva da letjelica promjeni kurs ka Sočiju.

Prema njegovim riječima, u avionu je bilo 110 putnika, dok je na stadionu u Sočiju ceremoniji otvaranja ZOI prisustvovalo više od 40.000 ljudi.

Putin je zatražio savjet od bezbjednosnih zvaničnika, koji su mu rekli da je prema vanrednim procedurama u sličnim situacijama predviđeno obaranje aviona.

"Rekao sam da djeluju u skladu sa planom", rekao je Putin, dodajući da je neposredno poslije toga došao na stadion u društvu sa zvaničnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nekoliko minuta kasnije Putin je dobio novi telefonski poziv u kojem je obaviješten da je u pitanju lažna uzbuna, da je putnik bio pijan i da je avion nastavio let ka Turskoj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da su tačni navodi izneseni u ovom dokumentarnom filmu.

Izvor: SRNA