latinica  ћирилица
12/03/2018 |  11:21 ⇒ 12:23 | Autor: RTRS

Izložba ikonopisa u Muzeju Republike Srpske (VIDEO)

U Muzeju Republike Srpske izloženi su ikonopisi 20 polaznika škole, koju je vodila Radmila Luketić, istoričarka umjetnosti i ikonopisac iz Beograda. Ova djela nastala su tokom devet mjeseci, u periodu od oktobra 2016. do juna 2017. godine. Sve što su mladi polaznici ove radionice naučili o ikonopisu predstavili su publici na ovoj izložbi.
Izložba ikonopisa - Foto: RTRS
Izložba ikonopisaFoto: RTRS

Radmila Luketić se ikonopisanjem bavi pune 22 godine. Tokom svog rada naslikala je oko 500 ikona, a radila je i kao konzervator u Žiči i Gračanici.

Na ideju o školi ikonopisanja u Banjaluci došla je nakon izložbe u Banskom dvoru 2015. godine. Kaže da u Beogradu ima mnogo škola ikonopisa, dok u Banjaluci toga nije bilo, pa je željela da da svoj doprinos i da neke nove ljude, sklone umjetnosti, ali i duhovnosti, pouči kako da savladaju ovu tehniku.

Škola ikonopisa je trajala devet mjeseci, uz kratke pauze tokom Božića i Vaskrsa. Radmila kaže da su se za ovu radionicu zainteresovali ljudi svih starosnih doba i profila, kao i studenti sa različitih fakulteta.

Prema njenim riječima, dobar crtež predstavlja osnovu svakog dobrog umjetničkog djela, pa tako i ikone, što se među umjetnicima koji danas žele da se bave ikonopisom često preskače.

Ikonopis je umjetnost u službi spasenja. Zato je neophodno da onaj ko se bavi ikonopisom, bude vjerujući čovjek, koji aktivno učestvuje u životu crkve. Takođe, onaj ko izučava ikonopis, mora mu prići kao svetom djelu i biti spreman na podvig rada iz ljubavi i poslušanja prema Bogu.

Ta spremnost obuhvata upoznavanje sa tehnološkom, likovnom i teološkom dimenzijom ikone, ističe Luketićeva.

Ova umjetnica želi da u narednom periodu na svojim ikonama, u što većoj mjeri, oslika živote srpskih svetitelja. Radmila smatra da je to osnovni zadatak srpskog ikonopisa danas.