latinica  ћирилица
14/03/2018 |  15:16 ⇒ 21:36 | Autor: RTRS

Rusi donirali solarne panele za bilećki Dom zdravlja (VIDEO)

Ruska humanitarna misija finansiraće izgradnju dvije solarne elektrane, za potrebe Doma zdravlja Sveti Luka u Bileći, što je prvi projekat ove ruske nevladine organizacije u Republici Srpskoj.
Bolnica u Bileći - Foto: RTRS
Bolnica u BilećiFoto: RTRS

Procijenjena vrijednost projekta je oko 100.000 evra.

Solarni paneli, različite snage, biće postavljeni na krovovima dva objekta Doma zdravlja, s tim što će uz manju solarnu elektranu biti ugrađena i akumulatorska stanica. Izvođač radova je iz Srbije.

"U pitanju je jedna velika elektrana od 50 kilovata, i to je on-grit solarni sistem, i druga je od deset kilovata i on je of-grit sistem. On će služiti za napajanje urgentnih potrošača", kaže Nikola Šakan iz Telefoninženjeringa Beograd.

Zimi, Dom zdravlja troši oko pet hiljada maraka struje. Ustanova je u velikim gubicima, a ugradnjom solarnih panela, troškovi će biti znatno manji.

"To znači puno za Doma zdravlja. Mi smo trenutno isplatitili 70-80 hiljada maraka. Sada smo dužni tridesetak hiljada, i to nam stvara ogromni problem u radu i potrošnji struje", objašnjava Slavko Boljanović, v.d.direktor ЈU Dom zdravlja Sveti Luka, Bileća.

Vrijedna donacija stigla je zahvaljujući kontaktima Bilećanina Dejana Radmilovića sa ruskim humanitarcima i direktnom obraćanju rukovodstva Opštine i Doma zdravlja za pomoć.

Aleksej Polkovnikov, izvršni direktor Ruske humanitarne misije rekao je da su slične projekte radili u Palestini i u Uzbekistanu, te da su u domenu zdravstva i školstva, dobili jako dobre rezultate.

Dejan Radmilović iz advokatske kancelarije Petronijević iz Beograda ovom prilikom želi da se zahvali Rusima što ulažu u oblast zdravstva i pomažu socijalno ugrožene.

Prema najavama ruskih humanitaraca, zajednički rusko-srpski projekti, mogući su u zdravstvu i nekim drugim oblastima.