latinica  ћирилица
14/03/2018 |  16:19 ⇒ 22:24 | Autor: RTRS

Pozitivne snage Srpske: Važna i kulturna saradnja Srpske i Srbije (VIDEO)

Uz privrednu i ekonomsku, kulturna saradnja Srpske i Srbije mogla bi biti dodatni motiv da se mladi na ovim prostorima zadrže, glavni su zaključci javne tribine Pozitivnih snaga Srpske.
Pozitivne snage Srpske - Foto: RTRS
Pozitivne snage SrpskeFoto: RTRS

Zajednička kultura i istorija ono je što nas povezuje, i zato je na tim poljima i važan snažniji angažman.

Banjaluka, koju su nazvali zapadnom prestonicom srpskog naroda, aktivnijim angažovanjem mladih na polju filma, muzike, književnosti, uopšteno kulture i umjetnosti, smatraju govornici, može ostvariti mnogo, ali i zadržati mlade.

"Mi ne znamo kada ćemo i da li ćemo moći da živimo u istoj državi, ali zato možemo da imamo zajedničku kulturu i to da ona bude uravnotežena, da bude i Banjaluka veliki centar srpske kulture i obrazovanja", kaže Predrag Marković doktor istorijskih nauka.

Dragan Bjelogrlić glumac, scenarista, producent i režiser navodi da samo tako ima razloga da ovaj narod bude prepoznat i da mladi ljudi ne idu odavde.

"Naravno da je važna privreda, naravno da je važno zapošljavanje, naravno da su važne fabrike, ali bez ovoga nema budućnosti", naveo je Bjelogrlić.

Ovaj i njemu slični događaji organizuju se zbog mladih, poručuju u Pozitivnim snagama Srpske. Iza svega je namjera za angažovanjem potencijala na domaćim univerzitetima.

"Naša želja je da oplemenimo ovaj mladi svijet, da u njima probudimo potencijalnu snagu, pozitivnu energiju koja nam je svima potrebna, da pojačamo taj optimizam pogotovo danas, kad je aktuelna tema odlaska mladih, mislimo da ova zemlja ima potencijal", istakao je Dalibor Račić iz Pozitivne snage Srpske.

A koliko su mladima važne ovakve teme, najbolje je pokazao do posljednjeg mjesta popunjen amfiteatar.

To je potvrdio i posljednji veliki serijski projekat Senke nad Balkanom, rađen u koproduukciji sa našom kućom. Početak snimanja naredne sezone planiran je za septembar.