latinica  ћирилица
14/03/2018 |  18:25 ⇒ 21:35 | Autor: RTRS

SzP bez dogovora o kandidatima za predsjednika Srpske i Predsjedništvo (VIDEO)

Predsjedništva SDS-a i PDP-a potvrdili su prijedloge kandidatura Vukote Govedarice za predsjednika Republike i Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH.
SzP-pres konferencija - Foto: SRNA
SzP-pres konferencijaFoto: SRNA

Treći član Saveza za promjene, NDP tek će se u subotu izjasniti o ponuđenim kandidatima. Ranije je potpredsjednik stranke Zdravko Krsmanović uzdrmao opozicione redove, izjavom da bi Ivanić bio daleko ozbiljniji kandidat za predsjednika Srpske, a Mirko Šarović za člana Predsjedništva.

Gužva je danas bila u Administrativnom centru Grada Istočno Sarajevu. U isto vrijeme, ali na različitim spratovima SDS i PDP, na sjednicama svojih predsjedništava, potvrdili su kandidature Vukote Govedarice i Mladena Ivanića.

Vukota Govedarica predsjednik i kandidat SDS-a za predsjednika Republike Srpske ističe da je njihov cilj 325.000 glasova, koliko će biti dovoljno za predsjednika Srpske.

"Očekujemo veliku podršku građana i pobjedu srpskog člana Predsjedništva Ivanića i kadidata za predsjednika Srpske Vukote Govedarice", naveo je Branislav Borenović predsjednik PDP-a.

Uvertira za sjednice bile su izjave Zdravka Krsmanovića da NDP, kao treći član Saveza za promjene, još nije odlučio hoće li podržati ponuđene prijedloge.

Krsmanović je, u izjavi medijima, zatražio da se objelodane imena i ostalih kandidata, pa i budućeg premijera Srpske. 

"Mi u subotu imamo sjednicu GO NDP-a i tada ćemo zauzeti stav i razmotriti sve i naše ranije zahtjeve i nove okolnosti", rekao je Krsmanović.

Govedarica kaže da Krsmanović ima pravo na svoje mišljenje, a stav NDP-a još nisu čuli da je identičan stavu gospodina Krsmanovića.

Borenović, a posebno Govedarica, idiličnim predstavljaju stanje u sopstvenim redovima i pored disonantnih tonova u vezi sa kandidaturom i odlaska visokopozicioniranih članova iz SDS-a.

Ako u Savezu i postignu dogovor o kandidatima, neizvjesno je kako će to biti potvrđeno na terenu, ističe politikolog Vojislav Savić.

I SDS i PDP saopštili su da na opštim izborima u oktobru očekuju do sada najveći broj poslanika u Narodnoj skupštini Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH .