latinica  ћирилица
14/03/2018 |  19:40 ⇒ 15/03/2018 | 09:44 | Autor: RTRS

"Dragan Mektić skandaloznim izjavama za Rojters ocrnio Srpsku" (VIDEO)

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić ponovo je šokirao javnost.
Mektić sa Noćnim vukovima (foto:srpskainfo.com) -
Mektić sa Noćnim vukovima (foto:srpskainfo.com)

Ovaj put tvrdnjom, za Rojters, da politika u Srpskoj trguje strahom i da je povećana nesigurnost.

To je rezultat mentorstva iz Sarajeva, oštro su reagovali zvaničnici Srpske.

Poručuju, oni koji Srpsku lažno optužuju kao izvor nestabilnosti, neprijatelji su i svog naroda, i države. U odbranu Mektića stalo je jedino Predsjedništvo njegove stranke.

Mektić je optužio lidere u Srpskoj za nacionalističku retoriku i podršku paravojnim organizacijama da bi zastrašili političke protivnike i pridobili glasače uoči oktobarskih izbora, piše Rojters.

Svoje tvrdnje, Mektić, bazira na, kako kaže, pouzdanim izvještajima, prema kojima mladi Srbi prolaze vojne obuke u kampovima u Rusiji.

"U posljednje vrijeme organizuju se specijalne grupe koje proizvode svojevrstan fizički pritisak na građane da ne bi izašli na glasanje. Vjeruje se da su grupe, kao što su Noćni vukovi, koji će iduće sedmice posjetiti Republiku Srpsku, angažovale vlasti Srpske da bi propagirale netoleranciju prema nesrbima ili umjerenim Srbima uoči oktobarskih izbora", kazao je Mektić.

A upravo se sa tom grupom, koju Mektić naziva i terorističkom, fotografisao na Romaniji. Tada, kako tvrdi, nije znao da su to pripadnici Noćnih vukova.

Na to podsjeća i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač. Mektića poziva da kaže ko su mladi Srbi koje neko navodno odvodi u Rusiju na obuku. Ističe da Mektić ne priča o onome što se dešava u Sarajevu o pitanju kriminala, paradžemata, pravih paravojnih organizacija koje djeluju u Federaciji, već, dodaje, po zadatku mentora iz Sarajeva drži tenzije na Republici Srpskoj.

"Јoš jednom ponavljam da su to potpune neistine iznesene sa ciljem destabilizacije Republike Srpske i sa ciljem držanja Republike Srpske i srpskog naroda u tamnom vilajetu koje Mektić radi stalno za interese Sarajeva i neprijatelja Republike Srpske. Pokušavajuči da od Srpske napravi mjesto gdje se stalno dešavaju samo najgore moguće stvari, istakao je Lukač.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik kategoričan je: tvrdnje da vlast u Republici Srpskoj vodi rizičnu politiku dolaze upravo od onih koji u nedostatku svoje, sprovode tuđu politiku. Dodaje da vlast i opozicija imaju dovoljno terena i tema na kojima mogu da ukrste koplja. A teren na kojem se danas nalaze istaknuti predstavnici SDS je živo blato u koje žele da povuku sve za sobom svjesni debakla na predstojećim izborima, ističe Dodik. 

"Forsiranje lažnih tema kao što su podrška paravojnim formacijama, kojih nema i obuka srpske djece, koje takođe nema, i slično, narudžba je koju je SDS dobio spolja od mentora i u funkciji su eliminacije vlasti u Republici Srpskoj nedemokratskim sredstvima. Oni koji Republiku Srpsku lažno optužuju kao izvor nestabilnosti neprijatelji su i svog naroda i države", istakao je Dodik.

U Mektićevu odbranu stalo je Predsjedništvo SDS. Prvo o čemu je nakon sjednice Predsjedništva lider stranke govorio, jeste apsolutna podrška radu njihovog ministra, protiv kojeg, kaže Govedarica, Vlada Srpske i analitičari iz Beograda vode orkestrirani napad.

"S ciljem diskreditacije, imajući u vidu da on igra značajnu ulogu i da je riječ o ministru koji brani interese Republike Srpske", kaže Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

Nameće se pitanje - da li ih brani svojim izjavama za domaće i strane medije. Јedna od njih koja je, podsjećamo, u posljednje vrijeme, podigla najviše prašine jeste ona za Večernji list, da bi srpski narod trebalo da prođe katarzu i prizna genocid u Srebrenici.

Da su tvrdnje iz Mektićevog intervjua za Rojters novi pokušaj destabilizacije Republike Srpske i udar na njene institucije ocjena je i udruženja proisteklih iz rata i analitičara.