latinica  ћирилица
23/03/2018 |  10:12 ⇒ 14:11 | Autor: RTRS

Prijedor: Promocija knjige "Generalisimus Suvorov"

Povodom Međunarodnog dana Svjetske poezije, u Pozorištu Prijedor održana je promocija knjige "Generalisimus Suvorov" Leontija Rakovskog, koju je na srpski jezik preveo Vladimir Krčkovski. Svojim nastupom promociju je uveličao i ansambl "Aleksandar Nevski" iz Banjaluke.

Djelo "Generalisimus Suvorov" istorijski je roman i govori o životu velikog ruskog vojskovođe koji je često bio junak u ruskoj literaturi. Sa ruskog na srpski jezik preveo ga je Prijedorčanin Vladimir Krčkovski.

"Aleksandar Vasiljević Suvorov je ličnost čije će se djelo, iako je živio prije 200 godina, izučavati još mnogo godina", kaže Krčkovski.

Djelo "Generalisimus Suvorov" napisano je 1941. godine i štampano je u 100 hiljada primjeraka. Prevod na srpski jezik trajao je 5 godina. Ono je ujedno i prvi izdavački projekat Udruženja za očuvanje tradicije.

Djelo koje će se naći na policama Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije" u Prijedoru podržala je i gradska uprava.

"Nadamo se da će među mnogobrojnom čitalačkom publikom i ova knjiga naći svoje mjesto. Naravno, grad Prijedor pretenduje na to da ovakve i slične aktivnosti i dalje podržava", ističe zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš.

Organizator promocije romana "Generalisimus Suvorov" je Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" Prijedor u saradnji sa Udruženjem za očuvanje tradicije.