latinica  ћирилица
12/04/2018 |  08:16 ⇒ 13/04/2018 | 09:11 | Autor: RTRS

Kriza u Siriji - Terezi Mej zeleno svjetlo za akciju (FOTO)

Tenzije između Rusije i Zapada oko Sirije ostale su na visokom nivou, iako su zvaničnici na obje strane unekoliko reterirali od zapaljivih izjava prethodnih dana. Tramp navodi da nikada nije rekao da su napadi neizbježni. Merkelova odbacila mogućnost da se Njemačka uključi u akciju. Sirijski predsjednik Bašar el Asad ističe da su prijetnje zapadnih sila zasnovane na lažima.

00.15 - Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da ne može ni da zamisli prolivanje bilo američke, bilo ruske krvi u Siriji. Na pitanje da li će američka krv biti prolivena u slučaju da su izgubljeni ruski životi, Zaharova je rekla da o tome ne želi ni da misli i da vjeruje da se sve može riješiti komunikacijom.

22.55Ruska vojna policija počela da djeluje u Dumi "da bi se spriječile provokacije, osigurala bezbjednost, primijenio zakon i organizovala pomoć lokalnom stanovništvu", saopštio je načelnik Ruskog centra za pomirenje u Siriji generaln major Јurij Јevtušenko.

22.35Tramp razgovarao sa timom za nacionalnu bezbjednost. Јoš nema konačne odluke o akciji, javlja Rojters. Predsjednik SAD uskoro će razgovarati sa Makronom i Terezom Mej.

21.40Britanska vlada dala premijerki Terezi Mej zeleno svjetlo da se pridruži SAD i Francuskoj u planiranju vojnih napada, prenosi AP. Vlada, međutim, nije dala nagovještaj o vremenu ili obimu bilo kakve akcije.

20.40 – Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja pozvao je SAD i njihove saveznike da se uzdrže od vojne akcije protiv Sirije istakavši da je "hitan prioritet sprečiti opasnost od rata". 

20.03 - Dva američka zvaničnika rekla su televizijskoj mreži En-Bi-Si da je analizama uzoraka krvi i urina žrtava iz Dume utvrđeno prisustvo nervnog gasa i hlora.

19.15 - Predsjednici Rusije i Turske
raspravljali su o situaciji u Siriji u telefonskom razgovoru, navodi se u medijskim izvještajima koji se pozivaju na riječi ruskog predsjedničkog portparola Dmitrija Peskova. Izvor je saopštio da su se dvojica čelnika usaglasila da ostanu u bliskom kontaktu o pitanjima vezanim za Siriju.

19.10 - Sirija
je saopštila da će smatrati Zapad odgovornim za eventualno kašnjenje u dolasku misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja radi istrage navodnog napada hemijskim oružjem. Izvor u Ministarstvu spoljnih poslova rekao je da Zapad pokušava da opstruiše zadatak misije i da se petlja u njihov posao.

18.35-
Ministar odbrane SAD DŽejms Matis izjavio je da Pentagon nema dokaza da je u sirijskoj Dumi upotrebljen sarin ili hlor. On je dodao da je jedini Pentagonov dokaz da se ovaj incident desio došao sa društvenih mreža i izvještaja medija.

18.15 - Prva grupa hemičara iz Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja večeras će doputovati u Siriju. Očekuje se da u subotu počnu istragu oko navodnog napada hemijskim naoružanjem u Dumi, javlja britanski Independent.

18.10 -
Italija neće imati nikakvu direktnu ulogu u vojnoj akciji Zapada protiv Vlade Sirije, ali će obezbijediti logističku podršku svojim saveznicima, saopšteno je iz kabineta premijera.

Premijer prelazne Vlade Paolo Đentiloni rekao je da je imao veliki broj "međunarodnih kontakata", uključujući i onaj sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel.

18.03 - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Sirija ne treba da postane arena u kojoj će velike sile isprobavati snagu. Erdogan je situaciju u Siriji komentarisao poslije telefonskih razgovora sa predsednicima SAD i Rusije, Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom. 

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi mogući napad na Siriju mogao da se desi uskoro "ili ne toliko brzo".
"Nikada nisam rekao kada bi napad na Siriju mogao biti izvršen", napisao je Tramp na "Tviteru".

16.08 – Prijetnje upotrebom sile protiv Sirije predstavljaju grubo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, poručuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

16.00 – Sirijska vojska zaplijenila je naoružanje saudijskog porjekla u akciji u predgrađu Damaska, javila je državna televizija. Eksploziv, mine, projektili i improvizovane bombe pronađeni su u bunkeru u naselju Zamalka. Zaplijenjena municija i eksplozivi
 
15.25 – Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg izjavio je da oni koji su odgovorni za napad otrovnim gasom u Siriji moraju da snosne odgovornost. "Mi osuđujemo na najsnažniji način upotrebu hemijskog oružja", rekao je Stoltenberg, preneo je Rojters. 

15.54 - Ruski brodovi napustili su mornaričku bazu Tartus u Siriji, izjavio je ruski poslanik Vladimir Šamanov, prenio je "Interfaks". Šamanov je predsjednik komisije za odbranu pri donjem domu parlamenta. On je rekao da su brodovi napustili ovu bazu u Sredozemnom moru radi sopstvene bezbjednosti i dodao da je to "normalna praksa" kada postoji prijetnja od napada, navodi se u agencijskom izvještaju.

14.45 – Ni 24 časa poslije upozorenja Evrokontrola na "moguće raketne aktivnosti" iznad zapadnog Mediterana, na nebu iznad Sirije nema civilnog vazduhoplovnog saobraćaja. 

13.53 - Njemačka neće učestvovati u mogućoj vojnoj akciji u Siriji, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.
Ona je na pres-konferenciji sa danskim kolegom Larsom Rasmusenom saopštila da postoji mnogo dokaza da iza navodnog hemijskog napada u Istočnoj Guti stoji Damask.

"Postoji mnogo dokaza da sirijski režim primjenio takvo (hemijsko) oružje", rekla je ona.

13.22 - Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je da ima dokaze da iza navodne upotrebe hemijskog oružja u Siriji stoji vlada iz Damaska.

Makron je rekao da će odluku o napadu na Siriju donijeti "kada za to dođe vrijeme". On je obećao i da Pariz neće dozvoliti eskalaciju u regiji. 

12.27 - Članovi britanske vlade raspravljaće danas o tome da li će se Velika Britanija pridružiti SAD i Francuskoj u eventualnom vojnom napadu u Siriji, koji bi mogao da zapadne sile i Rusiju dovede u direktnu konfrontaciju.

Britanska premijerka Tereza Mej pozvala je ministre da prekinu uskršnji odmor kako bi na vanrednom sastanku kabineta razmotrili kako London da odgovori na intervenciju sirijske vlade u Dumi, koju je Mejova nazvala "varvarskim napadom otrovnim gasom", prenosi Rojters.

12.22 - Bilo kakva potencijalna akcija zapadnih zemalja mogla bi da dodatno destabilizuje situaciju u Siriji, izjavio je sirijski predsjednik Bašar el Asad.

On je rekao da pojedine zapadne zemlje "podignu glas" svaki put kada sirijske snage ostvare pobjeda na terenu i da akcije postaju intenzivnije sa namjerom da se promijeni tok događaja.

"Takvi glasovi će, kao i bilo kakva moguća akcija, da doprinesu samo nestabilnosti u regionu , što predstavlja prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti", izjavio je Asad.

12.09 - Kanal za komunikacije između vojski Rusije i SAD o Siriji nalazi se u aktivnom stanju i koriste ga obje države, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Ta linija postoji i aktivna je... U cjelini, liniju koriste obje strane", rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje da li zaista vojni resori Rusije i SAD koriste liniju saradnje kako bi izbjegle gubitke među ruskim vojnicima u slučaju udara u Siriji. 

On je dodao da u Putinovom rasporedu nema razgovora sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

11.31 - Zapadni mediji su promijenili ton u praćenju zaoštravanja odnosa između Rusije i SAD zbog Sirije i sada većina njih smatra da je eskalacija krize bespotrebna, prenosi "Sputnjik".

11.10 - Pripadnici sirijske vojske zarobili su određen broj britanskih vojnika tokom vojne operacije u području sirijske istočne Gute, prenijela je agencija "El Majadin". Smatra se da su zarobljeni vojnici dio međunarodnih snaga koje su raspoređene u području kako bi izvršile kopneni napad na sirijsku prijestonicu Damask, u saradnji sa SAD.

U izvještaju medija navodi se da su SAD i druge članice NATO saveza, uključujući Јordan i Izrael, planirale da izvrše napad sa nekoliko frontova, ali da je plan propao usljed brzog napredovanja sirijskih oružanih snaga tokom prošlog mjeseca.

U okviru zavjere su, navodno, planirani masivni vazdušni napadi SAD, kao i napadi izraelskih aviona, kako bi se otvorio put za napad kopnenih snaga, prenio je "Sputnjik".

"Nakon što je otkrivena zavjera, komandanti sirijskih i ruskih snaga su započeli operaciju u istočnoj Guti, kako bi odbili napade", izjavili su izvori za "El Majadin" i agenciju "Fars".

Pošto je zavjera propala usljed brzog napredovanja sirijske vojske, SAD su otkazale sve operacije stranih jedinica i naredile da se smjesta povuku iz istočne Gute, kroz istočna predgrađa Damaska, uključujući grad Dumu.

10.07 - Portal "Ratno vrijeme" tvrdi da su kineski borbeni brodovi, koji se nalaze u Sredozemnom moru, dobili naređenje da se u slučaju ratne eskalacije u ovom dijelu svijeta podrede komandi ruske Ratne mornarice. Portal zaključuje da to, praktično, znači da eventualni američki udar po ciljevima u Siriji neće moći proći bez aktivnog učestvovanja i Vojske Kine.

Kineski ratni brodovi (Foto: AP Photo/ Xinhua, Wu Dengfen)

Dok zapadni mediji izvještavaju o pokretima američkih, britanskih i francuskih snaga, ruska Crnomorska flota i dobar dio ruskih avio-pukovnija strateške namjene podigli su stepen borbene spremnosti kao i dobar dio jedinica koji u svom sastavu imaju strateške bombardere.

10.06 - Prema navodima, iz ruske avio-baze "Mozdok" poletjela je grupa bombardera "Tu-22M3" i odletjela u pravcu Irana.

Prije nekoliko dana na prostor Sirije prebačeni su i posebni protivpodmornički avioni "I-38 Novela".

Radarski kapaciteti koji su postavljeni u Siriji registrovali su snažnu aktivnost specijalizovanog izviđačkog aparata "Boing P-8A Posejdon", na nekoliko stotina kilometara od Latakije.

09.14 - Satelitski operater "Image sat international" objavio je dvije fotografije na kojima su prikazani ratni brodovi, koji navodno pripadaju Rusiji, kako napuštaju sirijsku luku Tartus.

Iz kompanije ISI, koja je ranije objavila fotografije ruskih aviona posljednje generacije "Su-57", tvrde da je do pomjeranja plovila došlo usljed prijetnji napadima na Siriju.

Operater ISI je saopštio da su luku napustili fregata klase "Admiral Grigorovič", dvije podmornice klase "Kilo", desantni brod klase "Rapuča", kao i nekoliko drugih plovila, prenio je "Sputnjik".

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nije komentarisalo navode kompanije ISI.

 08.26 - Sirijske vladine snage su stavile pod svoju kontrolu grad Dumu — poslednje uporište militanata u Istočnoj Guti, saopštio je načelnik ruskog Centra za pomirenje zaraćenih strana Јurij Јevtušenko.

08.20 - Britanski avioni na Kipru nalaze se u punoj borbenoj gotovosti za izvođenje udara po Siriji, piše list "Tajms", pozivajući se na neimenovani izvor.  "Dejli telegraf" javlja da su se britanske podmornice pozicionirale tako da je Sirija u dometu njihovih "tomahavk" raketa.

08.15 - Premijerka Britanije Tereza Mej još nije donijela odluku o napadu, piše "Dejli telegraf". U međuvremenu, i iz Bijele kuće poručuju da je raketni napad samo jedna od opcija koje su na stolu.

Britanska podmornica (AP Photo/ Neil Munns)

08.10 - Predsjednik SAD Donald Tramp nije još iznio vremenski okvir u kom bi eventualno došlo do akcije u Siriji. On je prethodno upozorio Rusiju preko Tvitera, da se spremi za udare raketa na Siriju. Sa druge strane, general ruske vojske Viktor Poznahir, rekao je da su pripadnici grupe Bijeli šljemovi izrežirali i snimili navodni napad hemijskim oružjem na civile, u sirijskom gradu Dumi. 

 08.00 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin naglasio je fundamentalni značaj poštovanja suverenosti Sirije i pozvao na uzdržanost od postupaka koji destabilizuju situaciju u Siriji, saopšteno je iz Kremlja. Ruski predsjednik i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali su o situaciji u Siriji. Putin i Netanjahu su u telefonskom razgovoru, koji je inicirao izraelski premijer, razmotrili stanje u Siriji, uključujući situaciju nakon što su izraelske vazduhoplovne snage izvršile napad na aerodrom u sirijskoj pokrajini Homs. 

Izvor: Agencije