latinica  ћирилица
12/04/2018 |  11:48 ⇒ 15:58 | Autor: RTRS

Trebinje:- Premijera predstave "Sumnja"

U Trebinju je premijerno izvedena omladinska predstava "Sumnja", rađena u koprodukciji Gradskog pozorišta Trebinje i Kulturne scene "Male stvari". Predstava je nastala iz scenskih vježbi, a rađena je prema dramskim tekstovima Samira Sadikovića, Biljane Srbljanović i Milene De Polo. Reditelj predstave je Željko Milošević.

Predstava govori o vršnjačkom i nasilju u porodici, kao i drugim društvenim anomalijama odrastanja mladih, ali i nebrizi institucija sistema o njihovim problemima i potrebama.

Srednjoškolci scenskom igrom ne nude rješenja - jer to i nije njihov zadatak, ali oni ukazuju na destruktivne uticaje tokom svog odrastanja.

"Јednim dijelom smo svi mi nasilnici, ali i žrtve, i zbog toga se javlja taj otpor mladih, bilo da je u pitanju nasilje u porodici ili vršnjačko ili bilo koji drugi oblik nasilja", kaže Kristina Pejdo.

Јovana Anđelić ističe da je to poruka za sve, a ne samo za omladinu.

Predstava daje odgovore, ali više postavlja pitanja, kažu srednjoškolci i zato njene poruke stižu do svih uzrasta publike.

"Nasilje je uvijek među nama, u školi, među vršnjacima, u porodici... Mi smo željeli da osvijestimo ljude i pokažemo koliko je nasilja svuda i kako možemo da se borimo protiv njega, da uvidimo da li smo možda i mi ponekad nasilnici", rekao je Mitar Milićević, dok reditelj predstave Željko Milošević naglašava da se mladima najviše bave individue, pojedinci, nastavnici vanškolskih aktivnosti, nevladine organizacije, a oni koji bi trebalo da se njima bave i obezbijede im sve što je potrebno za njihovo odrastanje, jako malo se bave njima.

Predstavom "Sumnja", Gradsko pozorište Trebinje i Kulturna scena "Male stvari" nastupiće 17. aprila na Festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH u Konjicu.