latinica  ћирилица
12/04/2018 |  12:24 ⇒ 12:56 | Autor: SRNA

U ponedjeljak nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Brodu

Suđenje Alminku Islamoviću za ratni zločin nad srpskim civilima na području Broda 1992. godine, biće nastavljeno u ponedjeljak, 16. aprila, u Sudu BiH.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Islamović je optužen da je kao nekadašnji pripadnik i komandir Vojne policije 101. brdske brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, od marta do oktobra 1992. godine, učestvovao u hapšenju, ubijanju, psihičkom i fizičkom maltretiranju srpskih civila.

Na teret mu je stavljeno i odvođenje zatočenih na prinudni rad, kao i paljenje i pljačkanje njihove imovine, ali i uništavanje vjerskih, kulturnih i istorijskih spomenika.

Na ročištu održanom 26. marta, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH "S-1" rekao je da je sa zarobljenim Srbima odvođen na most na Savi između Slavonskog Broda i Broda da, kako im je rečeno, kao živi štit spasavaju most od bombardovanja.

Ovaj svjedok je rekao da je u proljeće 1992. zajedno sa Јovom Stjepanovićem odveden u staru zgradu policije u Brodu, gdje je bila baza vojne policije, navodeći da je odveden na sprat gdje ga je tukao optuženi Islamović sa drugim vojnim policajcima.

On je naveo i da je nakon mjesec dana odveden u svlačionice stadiona "Polet", gdje je viđao Islamovića, čiji je brat Šemso minirao Crkvu Presvete Bogorodice u Brodu.

Svjedok Јovo Stjepanović potvrdio je da je sa "S-1" 7. aprila 1992. godine zarobljen na barikadi kod sela Kovarice, te da su mu tada "Zenge" i pripadnici rezervne milicije oduzeli automobil.

Ispričao je da su poslije drugim autom prevezeni u Slavonski Brod, gdje su u Radničkom domu svakodnevno maltretirani i vrijeđani, a nakon osam dana prebačeni su u Brod, gdje su ih u staroj zgradi SUP-a tukli vojni policajci, među kojima je bio i optuženi Islamović.

On je naveo da su ih kasnije prebacili u zgradu opštine, pa u garažu iza stanice policije, gdje su njega i "S-1" vezali lisicama, dodavši da je u garažu dolazio ko je htio, da su im svašta govorili, psovali im četničku majku, te da su im radili šta su htjeli.

Prema njegovim riječima, iz garaže su ih nakon desetak dana odveli na "Poletovo" igralište, gdje su, takođe, maltretirani.

Kada su ih vezane žicom vodili na most, Stjepanović je rekao da su ih tjerali da kroz grad pjevaju ustaške pjesme, te da mu je, dok je bio vezan na mostu, Anto Kudrija opsovao četničku majku i udario ga pištoljem po glavi.

Svjedok Nedeljko Duronjić rekao je da su Islamović i Dražen Kljajić dolazili kod njega kući i pitali ga za rođaka Zdravka, kojeg niko više nije vidio od tog dana.

On je naveo da poznaje Islamovića od prije rata, za kojeg je rekao da je minirao kuću njegovog brata. "Lica srpske nacionalnosti su vođena na most. Vodili su ih Kljajić i Islamović", rekao je Duronjić.

Početak suđenja zakazan je u 9.00 časova.