latinica  ћирилица
12/04/2018 |  14:24 ⇒ 14:24 | Autor: RTRS

Izučavanje jezika u skladu sa Ustavom Srpske

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske obavještava javnost da su netačne informacije koje su prenijeli pojedini mediji da se predstavnik Ministarstva prosvjete i kulture sastao sa roditeljima djece iz zvorničkog naselja Liplje i dogovarao naziv jezika koji će izučavati bošnjačka djeca.
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske - Foto: RTRS
Ministarstvo prosvjete i kulture Republike SrpskeFoto: RTRS

Naziv jezika definisan je Ustavom Republike Srpske i zakonima u oblasti obrazovanja i ne može biti predmet dogovora.

Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik. U pedagošku dokumentaciju, evidenciju i obrasce javnih isprava upisuje se naziv jezika u skladu sa Ustavom Republike Srpske. Ustavni sud BiH je rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana 7. Stav 1. Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda – utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH.

Podjsećamo da je Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju bio na ocjeni ustavnosti Ustavnog suda BiH, gdje je kao razlog podnošenja zahtjeva istaknuta navodna diskriminacija u sistemu obrazovanja u Republici Srpskoj, ali  je zahtjev odbijen kao neosnovan. Takođe, brojni procesi su pokrenuti i svi su završili u korist Republike Srpske jer je Ministarstvo prosvjete i kulture omogućilo svoj djeci u Republici Srpskoj jednako pravo na obrazovanje.

U školama u Republici Srpskoj svi nastavnici i učenici mogu pisati i usmeno se izražavati, odnosno koristiti bilo koji od jezika konstitutivnih naroda. ​