latinica  ћирилица
12/04/2018 |  16:40 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Višegrad: Pomen ruskim dobrovoljcima

U Višegradu je služen parastos poginulim ruskim dobrovoljcima, povodom obilježavanja 25 godina od stradanja u odbrambeno-otadžbinskom ratu. Vijenci i cvijeće položeni su na centralni spomenik, na Srpskom vojničkom groblju na Megdani i na ruski krst na brdu Grad iznad Višegrada.

Ljudmila Bogoslovska iz Moskve u protekom ratu izgubila je sina Konstantina, koji je kao 23-godišnjak položio svoj život u odbrani Višegrada 1993. godine.

- Moj sin je ostao ovdje na vašoj zemlji. Pitali su me hoću li tijelo svog sina odnijeti u Rusiju i odgovorila sam im: "Ne, neka počiva tu sa srpskim borcima" - kaže Bogoslovska.

Ruski dobrovoljci odlikovali su se velikom hrabrošću i požrtvovanjem, prisjetio se ratni komandant Druge Podrinjske brigade Luka Dragičević.

- Njihovim dolaskom smo, pored ogromne moralne dobiti, spoznali i novine u borbu- taktiku, njihovu hrabrost, požrtvovanost i odanost - rekao je Dragičević.

Odbrambeno-otadžbinski rat srpski narod vodio je sa malobrojnim saveznicima, zbog toga ruski dobrovoljci i porodice poginlih u Srpskoj imaju svoj dom, poručuju iz BORS-a.

- Uvijek ćemo ih dočekivati sa ljubavlju i bratski ih ugostiti, kako bi se ovdje osjećali kao kod svoje kuće, jer su te porodice to zaslužile - istakao je Željko Lalić iz Boračke organizacije sarajevsko-romanijske regije

Pokrenuta je i inicijativa o bratimljenju Višegrada i moskovske opštine Zvenigrad.

- Otpočećemo više vidova saradnje, počevši od kulture, sporta i turizma do privrede - kaže Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Pod komandom Glavnog štaba VRS borio se Ruski dobrovoljački odred od oko 700 dobrovoljaca iz svih krajeva Rusije, od kojih je njih 37 stradalo u odbrani Srpske.