latinica  ћирилица
12/04/2018 |  16:47 ⇒ 18:16 | Autor: RTRS

Bijeljina: 26 godina Prve semberske lake pješadijske brigade

U Bijeljini je obilježeno 26 godina od formiranja Prve semberske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske. Pripadnici ove brigade, učestvovali su u brojnim borbama za odbranu srspkog naroda i teritorije - od Semberije do zapadno-krajiških opština.

12. aprila 1992. godine formirana je Prva semberske lake pješadijske brigade VRS kao prva srpska brigada, preteča formiranja svih budućih brigada VRS, istakli su njeni nekadašnji pripadnici.

Prvi ratni načelnik štaba ove brigade Đoko Pajić kaže da je ovaj dan značajan ne samo za Semberiju, nego i za Republiku Srpsku.

- Postojali smo i prije kao brigada, jer smo septembra 1991. godine bili mobilisani zbog rata u Hrvatskoj i Slavoniji, a imali smo zadatak da spriječimo agresiju Hrvatske na Semberiju - rekao je Pajić.

On je naveo da su 1. aprila, kada su izbili sukobi u Bijeljini, kao već formirana i osposobljena brigada i sa ostalima koji su došli u pomoć, uspjeli da spriječe širi međunacionalni sukob u gradu. Istakao je da je od formiranja brigada krenula u odbranu širih prostora i da je učestvovala na svim ratištima.

Prva zona odgovornosti brigade bila je u Brčkom, a zatim na Majevici, gdje su paravojne muslimansko-hrvatske snage iz pravca Tuzle počele da pale srpska naselja i da progone stanovništvo, podsjetili su demobilisani borci na ratni put ove brigade.

Prva semberska brigada imala je zonu odgovornosti dugu 37 kilometara, a pripadnici njenih jedinica borili su se i na drugim frontovima, gdje se od 1992. do 1995. branila Republika Srpska.