latinica  ћирилица
12/04/2018 |  18:54 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Ko je doprinio promociji Srpske na međunarodnoj političkoj sceni?

Јoš traje rat saopštenjima Ministarstva inostranih poslova BiH i Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske. Dok u republičkom ministarstvu ističu da su za Srpsku mnogo značajnije aktivnosti njenih predstavništava od cjelokupne DKP mreže u svijetu i da su putovanja bh. ministra Igora Crnatka okončana bez rezultata, iz MIP-a poručuju da su značajno doprinijeli promociji Republike Srpske na međunarodnoj političkoj sceni.

U saopštenju MIP-a BiH je navedeno da je, zahvaljujući aktivnostima Ministarstva spoljnih poslova u Srpskoj, u posljednje tri godine, održano nekoliko značajnih političkih događaja, poput Centralnoevropske inicijative u Banjaluci, te da je jedan od najvažnijih događaja tokom predsjedavanja BiH Savjetom Evrope održan u republičkom Parlamentu.

"Ministarstvo inostranih poslova BiH, a posebno ministar Igor Crnadak, svojim aktivnostima značajno su doprinijeli promociji Republike Srpske na međunarodnoj političkoj sceni, kao i učvršćivanju međunarodnog značaja njenih nadležnosti i ustavne uloge unutar BiH", navedeno je u saopštenju.

Iz resornog ministarstva Srpske poručuju da održavanje ministarskih konferencija ne predstavlja odraz uspješnosti rada MIP-a, već budžetski teret bez rezultata.

"Moglo se vidjeti da se konferencije kojima prisustvuje ministar Crnadak koriste za napade na institucije Republike Srpske i za to da one budu predstavljene u negativnom kontekstu, kao što je bilo i na konferenciji evropskih regiona i gradova u austrijskom Salsburgu. Pozivamo ministra Crnatka da navede barem jedan pozitivan spoljnopolitički ishod za koji je on zaslužan", navode iz Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

I Ministarstva smatraju da bi i ministar Crnadak i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić morali da urade mnogo više po pitanju kvaliteta kadrova u DKP mreži. U MIP-u, međutim, podsjećaju na zvaničan dopis izraelske Vlade, u kojem upozoravaju da predstavništvo Srpske u Izraelu ne postoji.

Iz republičkog Ministarstva poručuju da bi MIP trebalo da se bavi svrhom službenih putovanja ministra Crnatka, na koja su potrošeni milioni maraka iz budžeta, a ne širenjem lažnih informacija o republičkim predstavništima u inostranstvu.

Predstavljati Srpsku, znači predstavljati i njene institucije, poručuju iz SNSD.

- Sjetimo se izjave gospodina Ivanića koji je na pitanje da li više predstavlja BiH ili Republiku Srpsku rekao "pola-pola". Mi smatramo da su Republici Srpskoj, na nivou BiH, potrebni ljudi kojima će Srpska uvijek biti na prvom mjestu - ističe Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske podsjeća da nije bilo nikakve reakcije ministra Crnatka na činjenicu da je konzulat BiH u Minhenu promovisao samoproglašeno Kosovo kao najmlađu zemlju u Evropi.